Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Valpen frös vid kontrollen och var enligt länsstyrelsen undernärd, kladdig runt ögonen och i behov av veterinärvård. Foto: Länsstyrelsen

Skenande kostnader när länsstyrelsen inte kan påbörja försäljning av hundar

Uppdaterad
Publicerad

Efter en lagändring måste länsstyrelsen vänta med en försäljning till efter att ett beslut om omhändertagandet av djur vunnit laga kraft. Det här gör att ärendena drar ut på tiden och kostnaderna skenar.

Efter en lagändring 2018 måste länsstyrelsen vänta med en försäljning till efter att ett beslut om omhändertagandet av djur vunnit laga kraft.

– Den enskilde kan få stora skulder och svårigheter att betala kostnaderna, säger Anna Modig, enhetschef vid djurskydds- och veterinärenheten på länsstyrelsen Norrbotten.

Under december omhändertog länsstyrelsen i Norrbotten sammanlagt ungefär 60 hundar i två separata ärenden.

Hundarna har sedan dess vistats på ett hundpensionat i väntan på beslut i ärendena. Kostnaderna för omhändertagandet är nu uppe i en miljon kronor.

Påtalat problematiken till regeringen

I det ena ärendet omhändertogs 18 hundar där merparten hållits i transportburar på ett bilflak i 25-30 minusgrader i flera dygn. Flera honor var dräktiga och efter omhändertagandet har valpar fötts. Det ärendet har inte överklagats och länsstyrelsen kommer snart att kunna påbörja en försäljning.

När det gäller det andra ärendet med 35 övergivna hundar har ägaren överklagat länsstyrelsens beslut – och kostnaderna fortsätter skena. Kostnader som ägaren själv måste stå för ifall beslutet står fast.

Nu har länsstyrelsen vid flera tillfällen påtalat problematiken till regeringen och de hoppas nu på en regeländring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.