Interiör från LKAB:s gruva i Malmberget. Arkivbild. Foto: Hans Sternlund/SVT, Carl-Johan Utsi /TT

Malmbergsgruvan utrymdes – system låg nere

Uppdaterad
Publicerad

Vid sjutiden på söndagsmorgonen slogs ett antal av LKAB:s kritiska system ut vilket ledde till att personal som jobbade i gruvan fick utrymmas.

Enligt bolaget ska felet vara relaterat till ett tekniskt problem och inte ha uppstått genom yttre påverkan.

Systemproblemen ledde till att system som övervakar ventilationen inte kunde användas samtidigt som seismiksystemet inte fungerade.

Under arbetet med återställningen av systemen fick stora delar av Malmbergsgruvan utrymmas och produktionen fick stoppas.

Anledningen var att man inte kunde garantera personalens säkerhet om det skulle uppstå något problem med ventilationen eller en större seismisk händelse.

– Det är väldigt ovanligt att så många system slås ut samtidigt, säger Anders Lindberg, presschef vid LKAB.

Åter i produktion efter ett par timmar

Strax innan tre på söndagen uppgav LKAB att det tekniska felet var identifierat och att deras system åter började komma i drift samtidigt som man genomförde tester och verifieringar. Bedömningen är att systemproblemen är av teknisk natur och inte beror på yttre påverkan.

Däremot kommer LKAB fortsätta att utreda händelsen.

Vid halv fyra på söndagen kunde även personalen återuppta arbetet i Malmbergsgruvan.

Slog även mot Kirunagruvan

Problemet orsakade även störningar i underjordsgruvan i Kiruna men där kunde produktionen fortlöpa utan någon utrymmning. Gruvan i Svappavaara, som är ett dagbrott, påverkades inte i lika hög utsträckning och där har även produktionen fortlöpt. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer