Finansminister Magdalena Andersson (S) kom med beskedet om skattelättnad vid ett besök i Kiruna. Foto: TT/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Malmfältsbor slipper reavinstskatt under sju år

Publicerad

Regeringen har beslutat att de som omfattas av stadsomvandlingen i Kiruna och Malmberget slipper reavinstskatt.

Idag besöker finansminster Magdalena Andersson Kiruna och vid en presskonferens berättade hon om regeringens senaste beslut gällande stadsomvandlingen i Kiruna och Malmberget:

De som säljer sin bostadsrätt eller villa på grund av stadsomvandlingen i Kiruna och Malmberget behöver inte reavinstskatta på sju år.

Anledningen: Den som säljer idag har ingenting att köpa.

Bostadsbrist

Enligt finansministern fungerar inte dagens regler om uppskov med beskattning av kapitalvinst vid bostadsförsäljningar eftersom det i dagsläget kräver att den nya bostaden köps senast året efter att den gamla såldes. Samhällsomvandlingen i Malmfälten kräver en omfattande nyproduktion av bostäder och för många kommer det att dröja längre att hitta ett nytt boende.

Genom förslaget om särskilda uppskovsregler får de boende längre tid på sig att köpa och flytta in i en ny bostad.

Förslaget föreslås träda i kraft den 1 augusti 2018 och ska gälla för försäljningar som sker under 2017-2027.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stadsomvandlingen i Malmberget

Mer i ämnet