Ett urspårat malmlok sätter stopp för tågtrafiken norr om Kiruna. Det drabbar både persontrafiken och LKAB:s malmtransporter, vilket oroar Anders Lindberg, gruvbolagets presschef. Foto: Janerik Henriksson/TT/Teuvo Palomäki/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Malmlok har spårat ur norr om Kiruna – tågtrafiken påverkas

Uppdaterad
Publicerad

Ett malmlok har spårat ut vid Vassijaure norr om Kiruna under tisdag förmiddag och det är stopp i tågtrafiken.

– Urspårningen kommer att påverka tågtrafiken fram till och med söndag enligt de prognoser som finns i nuläget, säger Moa Jansson, vid Trafikverkets pressjour.

Norr Media är först med att rapportera att tågtrafiken hindras under resten av veckan på grund av malmtågets urspårning.

Stationer där tågtrafiken kan påverkas är: Riksgränsen, Katterjåkk, Vassijaure, Låktatjåkka, Björkliden, Abisko turiststation, Abisko Östra, Kiruna.

– Det är inga större skador på själva infrastrukturen enligt den ansvarige på olycksplatsen men det kommer ändå att ta flera dagar att röja upp på platsen, säger Moa Jansson till SVT.

LKAB hjälper till med bärgningen

Persontrafiken mellan Kiruna och Riksgränsen kommer att ersättas med buss men även LKAB:s malmtransporter påverkas.

– Malmbanan är vår livlina så det är olyckligt. Just nu har vi dessutom rätt tomt i vårt lager i Narvik så vi får verkligen hoppas att tågtrafiken kan komma igång innan söndag, säger Anders Lindberg, presschef vid LKAB.

LKAB har skickat ut en egen bärgningsstyrka för att hjälpa till på olycksplatsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer