Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den hotfulle man som i samband med en polisinsats sköts i benet åtalas nu misstänkt för flera brott. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Skottdramat i Luleå – man i 20-årsåldern häktas

Uppdaterad
Publicerad

En hotfull man i 20-årsåldern greps på en bensinstation i Luleå under lördagsmorgonen. Polisen avlossade skott som skadade mannen i samband med ingripandet – nu häktas han på sannolika skäl misstänkt för fem fall av grovt olaga hot, grovt hot mot tjänsteman och rån.

Gripandet av den hotfulle mannen blev dramatiskt. Jakob Björnfot som bor i närheten vaknade tidigt på lördagsmorgonen av en polishelikopter som hovrade.

– En av killarna i den omålade polisbilen hoppade ut med draget vapen och sprang in mot macken. Sedan dök det upp ytterligare polisbilar och hundpatruller och två ambulanser och så var det fullt pådrag, sa Joakim Björnfot till SVT på lördagen.

Hotade reporter från Norr Media

Mannen, som ska ha haft ett vapenliknande föremål, blev skjuten i benet av polisen i samband med ingripandet.

Mannen misstänks även för att ha hotat en reporter från Norr Media en stund innan händelserna vid bensinstationen. Reportern ska av en slump ha träffat på mannen som hade rånarluva och färdades i en svart bil. Han ska sedan ha riktat ett vapenliknande föremål mot reportern.

Hade inte kunnat avlossa skott

Bar mannen på ett riktigt vapen?

Man har tagit ett vapenliknande föremål i beslag som har undersökts och det har konstaterats att det inte är tillståndspliktigt. Man hade alltså inte kunnat avlossa något skott, säger åklagaren Kristin Andersson till SVT.

Utredningen mot polisen som avlossade sitt tjänstevapen görs av åklagaren på Särskilda åklagarkammaren, enligt rutinerna.

I klippet hör du åklagaren efter tisdagens häktningsförhandling vid Luleå tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.