Bastubadet slutade med fjällräddning. Foto: Anders Wiklund / TT

Man fjällräddas – efter ett bastubad

Uppdaterad
Publicerad

Ett bastubad i Alesjaurestugan i Kiruna slutade med att fjällräddare blev tvungen att rycka ut.

Under tisdagen vid 20.50-tiden fick polisen in en anmälan från Alesjaurestugan i Kiruna om att en man som brännskadat sig i samband med ett bastubad. Det ska handla om mindre eller medelstora brännskador.

Efter en bedömning i samband med SOS alarm och läkare beslutades det att mannen inte behövde akut vård och kunde bli kvar över natten. Tanken var att en helikopter skulle hämta honom under onsdagsmorgonen men det slutade med att en fjällräddare fick rycka ut.

– I dag på morgonen kunde inte helikoptern lyfta direkt på morgonen, så då bestämde vi oss för att skicka ut en fjällräddare med snöskoter och pulka för att hämta ner den här personen till farbar väg, säger Börje Öhman, kommunikatör vid polisens regionledningscentral.

Hur hade olyckan gått till?

– Han hade fått hett vatten på sig, så han hade inte ramlat på något aggregat eller liknande.

– Det fanns sjukvårdkunnig personal och de har lagt på speciella plåster för brännskador och då klarar man sig ganska bra under en tid. Men han behövde absolut uppsöka vård i dag för att kontrollera skadorna, säger Öhman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.