Mannen sköts utanför entrén till mataffären Foto: Privat

Man skjuten i Luleå – misstänkt mordförsök

Uppdaterad
Publicerad

En man har skjutits på Hertsön i Luleå, enligt larm till polisen. Mannen har förts till sjukhus och tre personer har under natten anhållits misstänkta för mordförsök. Av säkerhetsskäl håller både Hertsöskolan och Svedjeskolan stängt under måndagen.

Strax före klockan 21.00 på söndagskvällen fick polisen larm om att en man blivit skjuten utanför ingången till en mataffär på Hertsön i Luleå. Mannen har förts till sjukhus, men hans skadeläge är okänt.

Centrum avspärrat

Tre personer har gripits misstänkta för inblandning i skjutningen och har anhållits misstänkta för mordförsök. Samtliga tre anhållna är män.

Ett område kring Hertsö centrum är avspärrat och polisens tekniker har undersökt platsen.

Skolor stängda

Hertsöskolan som ligger i anslutning till ICA håller stängt under måndagen, vilket drabbar 370 elever. På entrédörren till skolan har vaktmästaren satt upp en lapp för att informera.

Skolans rektor, Stefan Millgård, säger att eftersom skolan låg innanför polisavspärrningarna inatt beslutades det redan inatt att skolan skulle vara stängd under dagen.

– Vi kan inte komma klockan sju på morgonen och konstatera att skolan inte går att nå på grund av avspärrningar, därför valde vi att meddela redan inatt att vi skulle hålla stängt idag, säger Millgård.

Luleå kommuns hemsida meddelar Maarit Enbuske, förvaltningschef på Barn- och utbildningsförvaltningen att skolan hålls stängd under dagen av säkerhetsskäl.

Även Svedjeskolan en bit utanför Hertsöcentrum håller stängt under dagen.

– Jag fick veta under natten av polisen att det skulle finnas misstänkta föremål i området som man ville undersöka bättre. Jag har också fått samtal från oroliga föräldrar och då tyckte vi det var bäst att stänga också Svedjeskolan, säger Enbuske.

Förvaltningschefen säger också att hon pratat med rektorn på Svedjeskolan.

– Jag pratade med rektor där som tyckte det var svårt att garantera att barnen inte skulle gå innanför polisavspärrningarna, men bedömningen är att det kommer att vara över idag och att skolan är öppen som vanligt imorgon.

Polisen vill ha tips

Händelsen rubriceras som försök till mord, alternativt försök till dråp. De anhållna gärningsmännen är kända av polisen sedan tidigare. Polisen har fått in vittnesuppgifter men önskar komma i kontakt med personer som kan ha sett något.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.