Antalet skjutningar minskar drastiskt i Sverige. Christoffer Wedelin, operationschef för polisen i Stockholms norra förorter, menar att de ökade polisiära insatserna mot kriminella nätverk spelar in. Foto: TT/SVT

Antalet skjutningar minskar drastiskt

Uppdaterad
Publicerad

Ny statistik som SVT Nyheter bett polisen ta fram visar att skjutningar, och antalet mördade och skadade i samband med skjutningar, minskat betydligt under årets första fyra månader.

Från januari till april 2017 inträffade 100 skjutningar i hela landet. Under samma period 2018 var siffran 59.

Antalet döda i samband med skjutningar från januari till april 2017 är 16 – hittills i år är antalet 8. Under förra årets fyra första månader skadades 35 människor i skjutningar – i år 27.

– Vi har sett en minskning av antalet skjutningar och vi bedömer att vi är på väg åt rätt håll, säger Christoffer Wedelin, operativ ledare för polisen i Stockholms norra förorter.

Ökning i Göteborg

Det ser dock lite olika ut för våra tre storstadsregioner. I Göteborg ökar skjutningarna, men i Stockholm och Malmö minskar de. I Stockholms norra förorter genomför polisen sedan ett halvår tillbaka en stor satsning för att få ned antalet skjutningar.

– I norra Stockholm har vi prioriterat arbetet mot de här grupperna. Vi har lagt om spaningsarbetet och jobbar med tydligare målbilder, mot bakomliggande orsaker och kriminella nätverk. Vi försöker också få stopp på narkotikahanteringen, som till exempel gatulangningen på Rinkeby torg, säger insatschefen Stephan Kiernan.

40-tal häktade

Polisinsatsen har gett resultat.

– Vi har just nu ett 40-tal häktade för grova brott i Stockholmsregionen, och i flera utredningar kommer vi kunna gå till åtal. Det här gör att vi kommer få fler dömda för mord och skjutningar, säger Christoffer Wedelin.

Stephan Kiernan menar att den senaste tidens polisinsatser även påverkat boendemiljön.

– Jag tror en del av de boende i de utsatta områdena dragit en lättnadens suck utifrån det arbete vi gjort, avslutar han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer