Många deltidsbrandkårer underbemannade – har svårt att rekrytera

Uppdaterad
Publicerad

Det har blivit allt svårare att rekrytera nya deltidsbrandmän, det vittnar flera räddningschefer i Norrbotten om. Flera deltidsbrandkårer i Norrbotten är underbemannade.

Deltidsbrandkåren i Överkalix skulle behöva anställa ytterligare tre brandmän. Men det är lättare sagt än gjort.

Förklaringar

– Det har blivit svårare och svårare att rekrytera nya deltidsbrandmän, säger räddningschefen i Överkalix, Bernt Sundström.

Varför?

– Jag tror dels att det beror på att företagen har fått mer slimmad bemanning och släpper ogärna ifrån sig folk. Dels att folk är mer rörliga i  dag. Förut jobbade man ofta på samma arbetsplats fram till pensionen, i dag är det vanligare att man byter jobb och omsättningen blir större. Dessutom är det vanligare att man bor på en plats och jobbar på en annan.

Sex minuter på sig

Tiden från att larmet går tills första brandbilen ska vara ute ur garaget är sex minuter vilket betyder att en deltidsbrandman måste bo och jobba nära brandstationen. Men att det skulle bli en uppoffring för arbetsgivare att låta anställda ta tjänst som deltidsbrandman håller inte Bernt Sundström med om.

– Våra deltidsbrandmän lämnar i snitt sitt ordinarie arbete fem gånger per år för att åka ut på larm, varav de flesta är falsklarm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.