Arkivbild. Stefan Nygren, deltidsbrandman i Holmsund. Foto: Tommy Forsgren

Klart med nytt avtal för deltidsbrandmän

Uppdaterad
Publicerad

Det tidigare avtalet löper ut idag, den sista april. Kommunal har tidigare nobbat flera bud från arbetsgivarna men nu är parterna överens.

– De som ställer upp när Sveriges skogar brinner får nu ett rejält lyft med ersättningar långt över det vanliga på arbetsmarknaden, säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund i ett pressutskick.

Kommunal och SKL/Sobona är överens om ett nytt kollektivavtal för räddningstjänstpersonal i beredskap, det så kallade Rib-avtalet.

Facket har bland annat fått igenom en trettioprocentig höjning för den som tar en extra beredskap utöver sin ordinarie. Det motsvarar 1475 kronor extra varje vecka.

”Finns inga förlorare”

Holmsundsbon och deltidsbrandmannen Stefan Nygren representerar även Västerbotten och Norrbotten i sin roll som distriktsombudsman för Brandmännens riksförbund. Han är positiv till avtalet som tecknats.

– Absolut så är vi positiva till avtalet vi tecknat. Framförallt ökar det möjligheten till lokala överenskommenlser, där har det sett väldigt olika ut över landet, där har vi städat upp rätt ordentligt, säger han och fortsätter:

– Det finns inga förlorare i detta avtal jämfört med tidigare.

Treårigt avtal

Bland andra förbättringar i det nya avtalet kan nämnas höjd ersättning för sommarberedskap, högre ersättningar vid längre uttryckningar och en femprocentig höjning av första timmens jobb från november 2020. Avtalet som börjar gälla imorgon sträcker sig över tre år.

– Vi är nöjda med att arbetsgivarna till slut lyssnade på oss. Jag ska säga som det är. Vårt förhandlingsläge har varit unikt bra, säger Lenita Granlund i ett pressmeddelande.

Höjda och nya ersättningar i det nya avtalet

  • Beredskapsersättningen höjs med 2,3 procent, dvs det märke som industriavtalet satt för löneökningar på svensk arbetsmarknad.
  • Den extra ersättningen som betalas ut under sommaren höjs från 35 till 40 procent av beredskapsersättningen per timme.  
  • Det införs ett tillägg med 30 procent av beredskapsersättningen per timme   när arbetstagare tar på sig extra beredskap med kort varsel, t ex hoppar in för sjuk kollega.
  • Ersättningen vid larm höjs under den första timmen från 175 till 180 procent av timlönen från och med 1 november 2020.
  • Det införs en förhöjd larmersättning med 155 procent av timlönen när arbetspasset överstiger 8 timmar. Denna ersättning höjs ytterligare den 1 november 2020, från 155 till 180 procent.
  • Ersättning vid nedsatt arbetsförmåga på grund av sjukdom i RiB-anställningen betalas ut i ytterligare 60 dagar, totalt 180 dagar.
  • Arbetstagaren får ersättning för tidsåtgången i samband med fysiska tester.

Källa: SKL

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.