Arkivbild. Foto: Privat/Björn Lindgren / TT

I Storuman är närmare var femte brandman kvinna

Uppdaterad
Publicerad

Många kommuner kämpar med att bemanna sina deltidsbrandkårer. Storuman har inte det problemet längre, där finns inte en ledig tjänst och många av de anställda är kvinnor.

Storuman är en av landets största kommuner till ytan, men det bor knappt 6 000 personer i kommunen. Trots dessa utmaningar har man lyckats rekrytera brandmän och har inte en enda vakant tjänst för tillfället.

Totalt har man 64 brandmän i utryckande tjänst. Elva av dessa är kvinnor, vilket gör att nästan var femte anställd är kvinna.

– Vi har valt att sätta fokus på underrepresenterade grupper, bland annat kvinnor och nysvenskar, säger Göran Hellström på räddningstjänsten i Storuman.

Vänt trend

Beredskapen upprätthålls av tre brandstationer i Storuman, Tärnaby och Hemavan samt räddningsvärn i Gunnarn och Umnäs. Från att ha haft en ganska besvärlig bemanningssituation har de lyckats vända trenden.

– Vi hade gjort samma sak i flera år utan resultat, vi insåg att vi måste göra något nytt. Vi har jobbat hårt med trivsel och gemenskap, säger Göran Hellström.

Yrkesstolthet

Ersättningarna till brandmännen är lösta med lokala avtal. Göran Hellström menar att de kunde vara bättre, men att det är sällan det största skälet till att man blir brandman, utan drivkraften ligger i att hjälpa vad man kallar tredje person.

Innan anställning bjuds presumtiva brandmän in till stationerna och mycket av marknadsföringen har skett på sociala medier, skolor, lokala event och bygger på att bejaka yrkesstoltheten.

– Personalen är våra ambassadörer, det är de som säljer in brandmannayrket, menar Hellström.

Satsar på familjerna

En del av varför de lyckats locka så många till yrket är satsningar de gjort på trivseln, både den fysiska miljön har förbättrats. Man satsar även hårt på att skapa social trivsel och involvera brandmännens familjer, som ofta hamnar i kläm.

– Att få med familj och anhöriga är en viktig del för att skapa gemenskap, Vi jobbar just nu på en trivselgrupp för att inkludera familjemedlemmar, avslutar Hellström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.