Foto: Fredrik Sandberg /TT

Forskaren: Brandmän blir sällan utbrända

Publicerad

Brandmän har god hälsa och drabbas sällan av utbrändhet, trots att de upplever svåra saker i jobbet. Det visar en ny avhandling från Umeå universitet. En förklaring kan vara den starka gemenskapen i yrkeskåren.

Det är Ann Jacobsson, vid institutionen för omvårdnad vid Umeå universitet, som skrivit avhandlingen och hon är lite förvånad över resultatet.

– Brandmännen upplever ändå svåra saker i jobbet, och om man jämför med till exempel ambulanspersonal eller poliser, så mår brandmännen mycket bättre, säger Ann Jacobsson.

Merparten av brandmännen – är män

Brandmännen själva anger att tillhörigheten till ett arbetslag är viktig för deras hälsa och välbefinnande, gemenskapen betonas när de intervjuas. Men samtidigt uttrycker de oro för att tillhörigheten ska gå förlorad om verksamheten förändras. Idag är 96 procent av brandmännen män.

– Det har ju kommit in fler kvinnor i yrket, och det oroar en del, de betonar att man måste vara stark för att jobba som brandman, säger Ann Jacobsson.

Ifrågasätts sällan i media

Hon är själv akutsjuksköterska i grunden och har undervisat brandmän. Ann Jacobsson pekar på att brandmän också upplever att de har omvärldens stöd, de ifrågasätts till exempel sällan i media, menar hon.

I avhandlingen har Jacobsson intervjuat nästan 10 procent av landets 5 000 brandmän.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.