Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är ändå på bakgården” – Storumanborna om planerna på en gruvskatt som skulle göra att mer pengar stannar i kommunen. Foto: SVT

Storumanbor positiva till gruvskatt: ”Bra om det stannar i kommunen”

Uppdaterad
Publicerad

Näringsminister Ebba Busch (KD) öppnar för en ny gruvskatt som ska gå från gruvbolagen – till kommunerna. Något som välkomnas i Storuman, där det finns planer på gruvor i både Rönnbäcken och Kyrkberget.

– Det ser jag naturligtvis som positivt, säger kommunalrådet Ulrik Dahlgren (S).

I en intervju med SVT säger näringsminister Ebba Busch att Sverige behöver fler gruvor för att klara den gröna omställningen och bli mer självförsörjande.

EU vill också att det öppnas fler gruvor i Europa för att minska beroendet av import från främst Kina. Samtidigt har många kommuner i Sverige börjat säga nej till nya gruvor.

EU-valet i Västerbotten 2024

I Storumans kommun finns planer på gruvor i både Kyrkberget och Rönnbäcken. Vad gäller fluoritgruvan i Kyrkberget så har både länsstyrelsen och Bergsstaten sagt nej och regeringen har där sista ordet.

I videon: Boende i närheten av Kyrkberget om hur de ser på en gruvskatt och om det gör att de är mer positiva till en gruva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet i Västerbotten 2024

Mer i ämnet