Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jonas Sjöstedt om vad som väntar nu. ”Jag är jätteglad och jättetrött” – han berättar om valframgången och jobbet i Bryssel framöver. Foto: Stefan Brännström/SVT.

Efter succévalet – här flyger Jonas Sjöstedt från Umeå mot Bryssel

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiets förstanamn Jonas Sjöstedt firade partiets framgångar i EU-valet på en valvaka i Umeå under söndagskvällen. Men redan på måndagen bar det av mot Bryssel – biljetten var redan bokad.

– Jobbet börjar direkt. Jag tar chansen, säger Jonas Sjöstedt (V).

På riksplanet ser Vänsterpartiet nu ut att få 10,9 procent av rösterna, i Västerbotten hela 23,3 procent enligt det preliminära resultatet.

Även om Jonas Sjöstedt gläds över framgångarna så konstaterar han samtidigt att det på många ställen i övriga Europa är en röd-grön tillbakagång.

EU-valet i Västerbotten 2024

Blir det svårt att driva igenom er politik?

– Det blir tufft, säger Jonas Sjöstedt.

I klippet ovan berättar Jonas Sjöstedt mer om vad han tror utmaningarna blir framöver.

”Kommer åka så mycket tåg han kan”

Att Jonas Sjöstedt tar flyget kan tyckas sticka ut en aning, då han gjort sig känd att tala varmt för järnväg och tåg som en nödvändig klimatsatsning.

Hans pressekreterare Cal Orre svarar så här på frågan om hur det kom sig att Sjöstedt tog flyget till Bryssel:

– Tågen är ganska fullbokade nu på sommaren, så han kommer åka så mycket tåg han kan, men ibland kommer han behöva flyga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet i Västerbotten 2024

Mer i ämnet