Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur det gick för partierna i EU-valet på 60 sekunder. Foto: SVT

Så gick det i EU-valet 2024

Uppdaterad
Publicerad

Med över 90 procent av rösterna räknade ser det ut som att alla partier klarar sig kvar i EU-parlamentet. Vänsterpartiet blev valets stora vinnare och det enda parti som lyckades knipa ett nytt mandat i parlamentet. För Sverigedemokraterna blev valet något av en kalldusch och för första gången sedan SD kom in i riksdagen 2010 backade partiet i ett nationellt val.

SD behåller visserligen sina tre mandat i EU-parlamentet, men förväntningarna var betydligt högre än så. Partiet hade siktat på att bli näst största parti, men fick bara 13,2 procent av rösterna.

Flest röster fick Socialdemokraterna med 24,9 procent, en knapp ökning från det senaste EU-valet 2019.

EU-val 2024

Moderaterna blev näst största parti med 17,6 procent och kvällens stora överraskning var att Miljöpartiet gick om SD och blev tredje störst med 13,8 procent.

Störst ökning jämfört med valet 2019 gjorde Vänsterpartiet som gick framåt med 4,1 procentenheter och slutade på 10,9 procent.

KD tappade

Med 6175 av 6589 valdistrikt räknade på måndagsmorgonen ser det också ut som att Liberalerna med nöd och näppe klarar sig kvar i parlamentet.

Efter en rysarkväll landade partiet strax över fyraprocentsspärren på 4,4 procent.

Både Centerpartiet och Kristdemokraterna backade jämfört med förra EU-valet och hamnade på 7,3 respektive 5,7 procent.

Centerpartiet behåller dock sina två mandat medan Kristdemokraterna tappar ett av två mandat.

Folklistan missade

För det nystartade partiet Folklistan, men Jan Emanuel och Sara Skyttedal i spetsen, blev det inget mandat i EU-parlamentet. Gruppen ”övriga”, där Folklistan ingår, samlade enligt det preliminära valresultatet 2,2 procent av väljarna.

– Vi har gjort så gott vi kunnat för att förändra. Det gick inte, men vi har i alla fall försökt, säger Emanuel.

Valdeltagandet var 50,7 procent, enligt preliminära siffror från Valmyndigheten. Samma siffra var 55 procent i EU-valet 2019.

Slutresultatet väntas senare i veckan.

Följ rösträkningen på SVT:s valresultattjänst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet