Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Land för land: Så har högervindarna blåst i Europa. Se SVT:s utsända sammanfatta de preliminära valresultaten och vallokalsundersökningarna i klippet. Foto: SVT/Mapcreator

Land för land: Så har högervindarna blåst i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Trots att ytterhögern ökar ser EPP ut att behålla sin status som största partigrupp. Samtidigt verkar det bli en bred nedgång för partigrupper vänsterut på skalan.

Detta visar de preliminära valresultaten.

Då Storbritannien lämnat EU har det totala antalet mandat i Europaparlamentet blivit färre sedan förra valet. Nedgångarna är därför fler än uppgångarna.

Kvar som största partigrupp är dock fortfarande konservativa EPP, som ser ut att växa med ett par mandat.

EU-val 2024

von der Leyen: ”Mitten håller”

Europakommissionens ordförande Ursula von der Leyen är säker på att bli omvald och hon kommer med sin partigrupp EPP att söka bred majoritet.

– Jag vill fortsätta arbeta med dem som stöttar Ukraina, säger von der Leyen under sin valvaka.

Ytterhögerns framfart

Även om mitten fortsatt är stark kommer partier som tillhör ytterhögern få fler mandat. Mest noterbart är att franska Nationell samling, del av partigruppen ID, väntas bli det största partiet i parlamentet med 30 mandat.

Bland partierna som ännu inte har en partigrupp dominerar även partier med ideologi bland ytterhögern. Det är dock osäkert till vilka grupper de kommer att ansluta eller hur de kommer samarbeta.

– En högergir, men kanske inte så stor som man trott, säger SVT:s Fouad Youcefi.

Liberalerna tappade mest

Det största tappet verkar bli för den liberala gruppen Renew. Deras mandat ser ut att minska med 25 stycken och för Emmanuel Macrons parti, loket i gruppen, blev nederlaget så stort att han utlyste ett nationellt nyval.

– Jag kan inte låtsas som om ingenting hänt, säger Macron, enligt Reuters.

Rödgrön tillbakagång

Trots Miljöpartiets succé i Sverige backade många gröna partier i Europa. Totalt ser den gröna gruppen ut att förlora 21 mandat.

Även den socialdemokratiska gruppen, S&D, tappade. Men trots 19 förlorade mandat förblir de näst största partigrupp.

Slutligen gjorde Vänstern ett val där de ser ut att behålla sina positioner. Detta då det finns nya partier i parlamentet som mycket väl kan hamna i deras grupp.

Mandatfördelningen i EU-parlamentet. Siffrorna hämtades klockan 01:07 den 10 juni. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet