Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Natur, renar och lokalbefolkningens intresse måste få mindre vikt än hittills anser näringsminister Ebba Busch (KD). Men kommunalrådet i Kiruna kommun är skeptisk till nya gruvor. Hör dem båda i klippet. Foto: SVT

Ebba Busch utesluter inte ny gruvskatt i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Sverige behöver fler gruvor för att klara den gröna omställningen och bli mer självförsörjande. Det säger näringsminister Ebba Busch till SVT. För att få kommuner att bli mer positiva öppnar hon för en ny gruvskatt som ska gå från gruvbolagen till kommunerna.

– Jag tycker att i det här läget har vi inte råd att utesluta åtgärder som skulle kunna innebära att det lokala är beredda att säga ja i större utsträckning. Den gröna omställningen är alldeles för viktig för det, säger hon.

EU har drivit igenom en förordning för att bli mer självförsörjande på mineraler som är avgörande för den gröna omställningen, alltså elbilar, batterier och vindkraftverk. Därför ska gruvor för mineral som grafit, kobolt och litium, få ökad prioritet och kortare tillståndsprocesser.

Konflikt mellan gruvor och natur

Sverige har flera av EU:s bästa fyndigheter, ofta på platser nära nationalälvar, skyddade naturområden och vid samebyars renbetesmarker. Näringsministern menar att dessa intressen behöver stå tillbaks lite.

– Vid svåra intressekonflikter tycker jag just gruvor för grön omställning ska vägas in lite tyngre framåt, säger Ebba Busch till SVT.

Kiruna har sagt nej till en ny gruva i Vittangi. Grafitfyndigheten där är en av de bästa i världen. Kommunalrådet Mats Taaveniku (S) och den politiska majoriteten har använt sitt planmonopol för att försöka stoppa gruvan.

– Vi kommer vara ganska skeptiska till nya gruvor i Kiruna till dess staten börjar ge tillbaks lite pengar, baserat på de naturtillgångar och värden som skapas. Idag får Kiruna kommun inte en krona tillbaks, men vi får kostnader av nya etableringar, säger han.

Partier stöder gruvskatt

Även Miljöpartiet är för en gruvskatt. Dagens mineralavgift som gruvbolagen betalar är symboliska småsummor. Finland har nyligen infört en gruvskatt, och en av poängerna är att delar av intäkterna skall landa lokalt.

Även Centerpartiet menar att lokala och regionala aktörerna ska få något tillbaka när det öppnas nya gruvor.

– Vi tycker att mer av värdet som det lokala näringslivet och råvaru- och energiproduktion skapar, ska stanna lokalt och regionalt; så vi är öppna för att titta på gruvor, säger Emma Wiesner, EU-parlamentariker för Centerpartiet.

Kommuner saknar vetorätt för gruvor

Redan idag är många potentiella gruvområden klassade som riksintresse för mineralutvinning. Men den svenska miljöbalken tar inte klimathänsyn. EU vill nu knuffa på medlemsländer att prioritera gruvor för drygt 30 mineraler som är avgörande för den gröna omställningen.

Idag använder EU 25 procent av världens naturresurser, men här bryts bara 2-3 procent. Till 2030 ska brytningen öka till 10 procent enligt EU-förordningen.

Det handlar bland annat om att bli mer oberoende av Kina, som idag dominerar världsmarknaden

Kommuner har idag inte vetorätt för gruvor. Frågor om etableringen sköts av myndigheten Bergsstaten, mark- och miljödomstolarna och i sista hand regeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.