Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
MIkael Löthstam (S) låter sig inte rubbas i sin inställning till gruvor i Bricka eller Nianfors, oavsett vad näringsminister Ebba Busch (KD) säger. Foto: Lari Honkanen/SVT

Hudikpolitikers gruvmotstånd kvarstår – även om gruvskatt skulle bli aktuellt

Publicerad

Näringsminister Ebba Busch (KD) vill se en gruv-våg i Sverige i samband med EU:s gröna omställning. För detta ändamål vill hon inte utesluta gruvskatt som skulle komma kommuner till del.

Hudiksvalls kommun har hittills hårdnackat motsatt sig både uranbrytning i Nianfors, liksom vanadinbrytning i Bricka.

Näringsministern öppnar för gruvskatt. På den direkta frågan om hon och hennes regering kan tänka sig en gruvskatt svarar hon:

– I det här läget har vi inte råd att utesluta åtgärder som skulle kunna innebära att det lokala är beredd att säga ja i högre utsträckning, säger Ebba Busch (KD) och tillägger:

Brickagruvan

– Vi har inget konkret förslag nu, men jag tycker inte att vi kan utesluta det.

Både styrande och opposition i Hudiksvall står enade i frågan

Hudiksvalls kommunalråd Mikael Löthstam (S) har i princip inte något emot att kommuner kan få intäkter via en gruvskatt.

– Dock ändrar det inte vår inställning i frågan om uranbrytning i Nianfors. Likaså gäller det Bricka, där alla miljökrav ska vara uppfyllda, säger Mikael Löthstam (S).

Inte heller oppositionsrådet Ulrica Högbergh (V) låter sig rubbas i sitt rungande nej till vanadinbrytning i Bricka eller uranbrytning i Nianfors.

– Där finns alltför stora risker mot djur, människor och natur, säger Ulrica Högberh (V).

Gärna gruvskatt, men även för vind och vatten

Men Mikael Löthstam (S) tar tillfället i akt att torgföra en annan politisk idé – den att skatteintäkter även borde gälla vind- och vattenkraft:

– Det är också stora produktionskällor i många av våra glesbygdskommuner, säger han.

Klicka på videon ovan och hör vad politikerna säger om gruvskatt!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brickagruvan

Mer i ämnet