Ebba Bush (KD) Foto: Pontus Lundahl/TT

Regeringen river upp beslut om gruva i Storuman – ska prövas på nytt: ”Vägledande”

Uppdaterad
Publicerad

I Kyrkberget i Storumans kommun finns värdefulla mineraler. Bergstaten har tidigare sagt nej till en gruva i området. Men nu river regeringen upp beslutet och vill att ärendet prövas på nytt.

− Regeringens beslut är positivt för gruvnäringen i Sverige eftersom det är vägledande för kommande prövningar av tillstånd att bryta värdefulla ämnen eller material, säger energi- och näringsminister Ebba Busch i ett pressmeddelande.

Bergsstaten beslutade 2019 att avslå bolaget Tertiary Gold Ltd ansökan om att börja bryta mineralen flusspat från Kyrkberget i Storumans kommun. Bergstaten bedömde att en gruva i området skulle påverka renskötseln negativt.

Mineralen i området finns med på EU:s lista av kritiska material. Men beslutet överklagades till regeringen. Som nu väljer att skicka tillbaka ansökan om tillståndet för en ny prövning.

Man trycker på att det i gruvbrytningsområdet finns riksintressen för två ändamål, dels för värdefulla ämnen och material, dels för rennäringen.

Vill se fler gruvor

Nu ska det avgöras vilket som ska väga tyngst samlat för hela området, och inte i olika delområden, som man menar att Bergstaten gjort.

– Vi har ännu inte tagit del av regeringens beslut och vet därför inte vad det innebär ännu, säger Helena Kjellsson, vikarierande bergmästare på Bergstaten.

Regeringen har tidigare gått ut med att man vill se fler gruvor i Sverige och förenkla processen med tillståndsansökningar.

− Regeringens beslut är positivt för gruvnäringen i Sverige eftersom det är vägledande för kommande prövningar av tillstånd att bryta värdefulla ämnen eller material, säger energi- och näringsminister Ebba Busch.

Samebyn kan inte kommentera

Kyrkbverget ligger inom Ubmeje tjeälddies område men de kan inte säga om en gruva i området skulle påverka deras verksamhet

– Jag har inte hört talas om regeringens beslut så jag kan inte säga något idag, säger samebyns ordförande Peter Omma.

SVT har sökt Ebba Bush utan framgång.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför är jordartsmetaller egentligen så viktiga? Hör geologen svara på tre frågor i klippet. Foto: Hanna Franzén/TT/Uppsala universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.