I Harads finns flera utvisningshotade familjer som väntat i sex år eller mer. I klippet hör du Karin Sandling, diakoniassistent, berätta om deras oro. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Lång väntan för utvisningshotade familjer i Harads: ”Många mår jättedåligt”

Uppdaterad
Publicerad

På Mötesplatsen i Harads får barn och vuxna som väntar på asyl stöd och gemenskap. Enligt Karin Sandling, diakoniassistent, finns flera familjer som väntat på beslut i sex år eller mer.

Till mötesplatsen kommer de flesta asylsökande som placeras i Harads. Här erbjuds de samvaro som kan göra den långa väntan mer uthärdliig.

– Många mår dåligt av att inte veta om de måste packa väskan och ge sig av nästa dag, säger Karin Sandling, diakoniassistent, som får hjälpa till med frågor av de mest skilda slag.

Särskilt i den afghanska gruppen är oron nu stor. Många av har varit i Sverige i sex år eller mer, i väntan på att nytt beslut efter att ha överklagat sitt ärende.

Hör Karin Sandling berätta i klippet ovan.

LÄS MER: Allt om talibanernas maktövertagande i Afghanistan

Migrationsverket stoppar tillfälligt avvisningar till Afghanistan

Migrationsverket har tillfälligt stoppat alla avvisningsärenden till Afghanistan. Det här kallas verkställighetsstopp och innebär att inga avvisningar eller utvisningar kommer genomföras så länge som verkställighetsstoppet gäller.

Det går i nuläget inte att säga hur länge verkställighetsstoppet kommer att gälla.

Verkställighetsstoppet innebär däremot inte att Migrationsverket omprövar enskilda personers möjligheter att få asyl i Sverige.

I Sverige finns förnärvarande  7000 personer med avvisnings- eller utvisningsbeslut till Afghanistan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.