Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hanieh Rezai, 10, har levt mer än halva sitt liv i Sverige – trots det hotas familjen av utvisning till krigshärjade Afghanistan. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Tioåriga Hanieh kan inte sova – hotas av utvisning trots sex år i Harads

Publicerad

Hösten 2015 kom familjen Rezai till Sverige och ett år senare till Harads. Sex år senare lever de fortfarande i ovisshet om sin framtid, om de ska få stanna eller skickas till Afghanistan.

Efter fem år i byn Harads i Norrbotten har familjen Rezai rotat sig och trivs. Äldsta dottern Hanieh, 10 år, går i skolan och pratar utomordentlig svenska. Men på nätterna kan hon inte sova.

– Jag är jätteorolig för det finns många krig där och jag tänker på det hela tiden, säger hon.

”Ett vakuum där framtiden inte existerar”

Familjen lever med vetskapen att de har ett avvisningsbeslut hängande över sig. Och trots att Migrationsverket tillfälligt stoppat alla utvisningar till landet känner de ingen trygghet.

– Just nu behöver vi inte frukta för våra liv, men vi lever i ett vakuum där framtiden inte existerar. Min dotter har blivit sjuk av all oro och kan knappt sova överhuvudtaget, säger Zara Rezai, mamma i familjen.

Följ med till familjen i klippet ovanför

LÄS MER: Allt om talibanernas maktövertagande i Afghanistan

Migrationsverket har tillfälligt stoppat alla avvisningsärenden till Afghanistan. Det här kallas verkställighetsstopp och innebär att inga avvisningar eller utvisningar kommer genomföras så länge som verkställighetsstoppet gäller.

Det går i nuläget inte att säga hur länge verkställighetsstoppet kommer att gälla.

Verkställighetsstoppet innebär däremot inte att Migrationsverket omprövar enskilda personers möjligheter att få asyl i Sverige.

I Sverige finns förnärvarande  7000 personer med avvisnings- eller utvisningsbeslut till Afghanistan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer