Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Erica Larsson/SVT

Många vandaliserade valskyltar i Luleå dagen innan valet: ”Extrem aggression”

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort antal valskyltar har vandaliserats i centrala Luleå. Skyltarna ligger slängda på marken och flera av dem är också trasiga och förstörda.

Det är flera olika partier som har fått sina skyltar förstörda. Rättvisepartiet socialisterna i Luleå är ett av dem.

– Vi har upplevt en högre nivå på förstörelse med en mer extrem aggression det här valåret. Man river inte bara ner utan sparkar sönder skyltarna till smulor, säger Liv Shange Moyo (RS).

Vad tror du det beror på?

– Det är nog en mätare på det mer intoleranta politiska klimatet där antidemokratiska krafter börjat känna sig kaxigare.

Har polisanmält tidigare

Enligt Luleå kommun får Valaffischerna placeras ut fem veckor före val och skall vara borttagna senast en vecka efter valet . Trasiga valaffischer och anordningar ska snarast bytas ut eller tas bort. Men det är oklart om Rättvisepartiet kommer hinna byta ut de trasiga valskyltarna den här gången innan valet.

– Redan tidigt i kampanjen gjorde vi en polisanmälan då våra skyltar förstörts och vi har redan gjort flera rundor under den här veckan och satt upp nya men den här gången kan det bli svårt att hinna, säger Liv Shange Moyo (RS).

I videon ser du de vandaliserade valskyltarna i Luleå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.