Isabella Lövin på SSAB-besök 2017 för att prata om utsläppsminskning Foto: SVT

Halv miljard kronor till pilotanläggning i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

På onsdag tas första spadtaget till en världsunik pilotanläggning på SSAB-området i Luleå. Där ska man testa teknik där man värmer en masugn med vätgas istället för kol och koks. På så vis ska man få bort utsläppen av koldioxid.

HYBRIT, SSAB, LKAB och Vattenfalls initiativ för fossilfritt stål, har beviljats finansiellt stöd från Energimyndigheten på 528 miljoner

kronor. Det motsvarar 25 procent av kostnaden för pilotanläggningen.

Den totala kostnaden för pilotfasen beräknas uppgå till 1,4 miljarder kronor, varav ägarbolagen SSAB, LKAB och Vattenfall står för 63 procent.

– Med vårt engagemang i HYBRIT-initiativet driver vi på omställningen till en fossilfri industri och ett hållbart samhälle. Dessutom bidrar vi till långsiktig konkurrenskraft för svensk stålindustri och växlar upp arbetet kring de gröna unika energisystemen i Sverige, säger Remy Kolessar, chef för forskning och innovation på Energimyndigheten.

Minskar koldioxidutsläppen

SSAB är idag landets största enskilda utsläppskälla av växthusgasen koldioxid. HYBRIT har potential att minska Sveriges totala koldioxidutsläpp med tio procent och Finlands med sju procent och har beskrivits som avgörande för att Sverige ska kunna möta de mål som satts i Parisavtalet.

– Försök i pilotskala är nödvändigt för att verifiera slutsatserna från småskaliga laboratorieförsök i en större skala som efterliknar den kommande industriella processen. Det ger förutsättningar att bättre förstå vad som sker i ett sammankopplat industrisystem och hur vi skapar en effektiv produktionsprocess. Det är ett kritiskt steg för att nå målet med en fossilfri ståltillverkning och alla dess miljövinster. Därför är vi väldigt glada att Energimyndigheten väljer att fortsätta stödja oss, säger Mårten Görnerup, vd för HYBRIT.

Från pilotfas till demonstrationsfas

Projektet började för några år sedan och redan 2024 ska initiativet övergå från pilotfas till demonstrationsfas 2025-2035, vilken motsvarar mindre industriell skala.

Planen är att ha en industriell fossilfri process för ståltillverkning framme 2035.

På onsdag tas första spadtaget till pilotanläggningen och både Statsminister Stefan Löfven och vice statsminister Isabella Lövin kommer till Luleå för att delta.

Fakta HYBRIT

Visa

SSAB:s produktionssystem är ett av de mest koldioxideffektiva i världen. Samtidigt innebär dagens teknik för stålframställning att SSAB är Sveriges enskilt största utsläppare av koldioxid. Mot bakgrund av detta har SSAB, LKAB och Vattenfall inlett ett industriellt utvecklingsprojekt för att försöka hitta lösningar med en vätgasbaserad järnproduktion.

Med en så kallad direktreduktion skulle vätgas kunna användas för att skilja järnet från syret, utan att använda kol. Slutprodukten blir då järn och vatten. Projektet går under namnet HYBRIT – en förkortning för Hydrogen Breakthrough Ironmaking Technology.

Källa: Jernkontoret

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fossilfri ståltillverkning SSAB Luleå

Mer i ämnet