Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Jens Drugge, Måltidsservice i Luleå, som tror att att den nya klimatsmarta menyn kommer uppskattas av eleverna. Foto: Micke Nyberg/SVT

Luleå går miljoner back på skolmåltiderna – nu ska nötköttet begränsas

Uppdaterad
Publicerad

Luleå kommun beräknas gå back minst två miljoner kronor på skolluncherna i år på grund av de höjda matpriserna. Nu ska andelen nötkött begränsas till förmån för olika former av baljväxter. Den nya klimatsmarta matsedeln ska vara klar till 7 november.

Luleå kommun har samma problem med ekonomin för skolmåltiderna som många andra kommuner, på grund av de skenande matpriserna. Det gäller att hantera miljonunderskott i verksamheten.

”Vi begränsar mängden nötfärs”

Det finns också redan ett beslut att skolmåltiderna ska vara så klimatsmarta som möjligt och då kan det bli förändringar när det gäller den nya matsedeln.

Enkelt uttryckt ska andelen nötkött begränsas och delvis ersättas av baljväxter – alltså ärtor, kikärtor och olika bönor.

– Vi ska vara klimatsmarta och just nötkött har en enorm påverkan på miljön jämfört med exempelvis kyckling och utifrån det bör vi inom skolan i Luleå ta vårt ansvar,  säger Tomas Hansson, chef för Resurscentrum i Luleå.

”Tror eleverna kommer gilla det”

Jens Drugge är enhetschef vid Måltidsservice i Luleå och han tror att den nya matsedeln kommer att tas emot väl.

– Det är inte så att vi ska ta bort nötfärs helt och hållet och bara laga vegetariskt. Det handlar om att begränsa mängden. En rätt som chili con carne kommer även i fortsättningen innehålla köttfärs men mer av baljväxter och jag tror att eleverna kommer att gilla det, säger han.

Starka känslor bland eleverna

Eleven Joel Johansson är dock inte övertygad – här hör du elevernas syn på den nya matsedeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.