Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör varför Råneåborna kämpar så hårt för sitt badhus, och vilken långsiktig lösning de vill se. Foto: Johanna Sandgren/SVT

Stor manifestation i Råneå kyrka: ”Bygdens barn behöver ett badhus”

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen anordnades en manifestation i Råneå kyrka för att bevara badhuset i Råneå. Kyrkan var välfylld av stöttande lokalbor och på plats fanns också flertalet politiker som fick ta emot en namninsamling med närmare 3 000 underskrifter.

Tidigare i år stängde badhuset då man hittat legionellabakterier. Tjänstepersonsförslaget var att lämna byggnaden som bedömts vara tekniskt slut redan 2016 men Kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott vill nu se åtgärder.

Att åtgärda bakterien bedöms kosta mellan 750 000–1 000 000 kronor och det finns ingen garanti att försöken lyckas. Beslut kommer tas den 22 mars.

Räcker inte

Initiativtagarna till manifestationen tycker dock att det inte räcker med att åtgärda bakterierna. De vill i längden se ett nytt badhus i Råneå.

– Man måste satsa på landsbygden. Kommunen kommer att växa otroligt mycket i framtiden och då måste också landsbygden räknas med, säger Tomas Karlsson, en av initiativtagarna.

Flera politiker på plats

Under söndagen var flera politiker på plats och de fick ta emot en namninsamling i två delar – cirka 1 560 digitala underskrifter och 1 400 analoga. Fredrik Hansson (S), kommunalråd i Luleå, var en av de som var på plats.

– Vi förstår att det är viktiga frågor för landsbygden och vi har ingen annan åsikt än att det är viktiga frågor, säger han.

Han vill inte gå händelserna i förväg och vill invänta beslut om legionellabakterierna ska tas omhand.

– Sen får vi se. Om det inte funkar blir det en ny process.

Se när han tar emot namninsamlingen från Råneåborna i klippet nedan, och hör Råneåbor om varför de kämpar så hårt för badhuset i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kommunalrådet Fredrik Hansson (S) om framtidsutsikterna för badhuset i Råneå. Foto: Johanna Sandgren/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.