Badhuset i Råneå ska läggas ned. Byggnaden bedöms vara helt slut, enligt förvaltningschefen Patrik Byhlin. Foto: Micke Nyberg/SVt/Arkiv/SVT

Beskedet: Råneå badhus läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

Råneå badhus ser ut att läggas ned – så fort som möjligt. Kostnaden för att renovera beräknas bli drygt 30 miljoner kronor.

– Byggnaden är helt slut, säger förvaltningschefen Patrik Byhlin.

Vid årskiftet stängdes Råneå badhus på grund av legionella och första försöket att spola bort bakterierna med 75-gradigt vatten misslyckades.

Ett nytt försök kostar upp till en miljon kronor och det i en byggnad som redan för sju år sedan uppnådde sin tekniska livslängd.

”Inga garantier”

– Om vi lägger dessa pengar på åtgärder finns det inga garantier att för att bakterierna försvinner och redan 2016 beräknades kostnaden för en renovering till över 30 miljoner kronor, en summa som knappast blivit lägre sedan dess, säger stadsbyggnadschefen Helen Wiklund-Wårell.

Därför kommer kultur-och fritidsförvaltningen att föreslå nedläggning på nämndsmötet den 22 mars.

”Byggnaden är helt slut”

– Vi förstår att det är ett jättetråkigt besked, men vi föreslår att vi lämnar badhuset som hyresgäster. Även om vi får bort legionellan är det svårt att bedriva en långsiktig verksamhet i en byggnad som tekniska sett är slut, säger kultur-och fritidschefen Patrik Byhlin.

Nedläggningen ska genomföras så snart som möjligt och simundervisningen i Råneå ska i fortsättningen bedrivas på Gammelstads badhus och på Pontusbadet.

Om kultur-och fritidsförvaltningen beslutar att säga upp hyresavtalet den 22 mars så hamnar frågan om vad som ska ske med byggnaden på stadsbyggnadsnämndens bord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.