Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det kommer krävas ex antal miljoner kronor för att Rånea badhus ska kunna öppna igen. Foto: Micke Nyberg/SVT

Råneå badhus igenbommat – kostar mångmiljonbelopp att öppna igen

Uppdaterad
Publicerad

Råneå badhus har varit stängt i en dryg månad på grund av svåråtgärdade legionellabakterier och det finns en risk för att det kommer att fortsätta så. En renovering kommer att kosta mångmiljonbelopp.

För två år sedan angav Luleå kommun renoveringsbehov av Råneå badhus till 25 miljoner kronor under de närmaste tio åren och den summan kan ha nästan fördubblats sedan dess.

”Kostsam renovering”

Före jul upptäcktes Legionellabakterier på badhuset, som stängdes direkt, och kommunen spolade alla rör med minst 75-gradigt vatten – utan att lyckas lösa problemet.

– Det tyder på att det är ett större fel och nu måste vi gå igenom hela verksamheten och det kommer att bli kostsamt. Vi har ännu inte en tidsplan för det jobbet, säger Mattias Kenttä, sektionschef vid Luleå kommun.

”Vi ska inte nyinvestera”

Luleås kommunalråd Carina Sammeli (S) säger till SVT att den nya majoriteten ännu inte diskuterat framtiden för Råneå badhus.

– Men jag vet vad tidigare fullmäktige beslutat, att Gammelstads och Råneå badhus ska upprätthållas, men det ska inte nyinvesteras.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT förklarar hur sjukdomen smittar Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.