Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar Älvsbyns kommunalråd Tomas Egmark (S) vad planerna på ett badhus, idrottshall och gym har kostat. Foto: Filip Hannu/SVT

Vallöftet om badhus i Älvsbyn går i lås – men blir dyrare än tänkt

Uppdaterad
Publicerad

Vallöftet om ett badhus i Älvsbyn har gäckat politikerna i många år. Samtidigt som den välkomnas av många partier och medborgare kommer det bli dyrare än tänkt.

Redan 2014 utlovade Socialdemokraterna ett utomhusbad i kommunen och sedan dess har frågan tagit flera turer. Nu närmar sig bygget av badhus, idrottshall och gym slutetskedet men det kommer inte att invigas innan årets val.

– Vi hoppas på att det sker i slutet på första kvartalet 2023. Det har blivit fördröjt på grund av leveransproblem av material, säger kommunalrådet Tomas Egmark (S).

Följ dina lokala nyheter om valet i Norrbotten

Dyrare än planerat

Att det utöver en ny bassäng även kommer bli en ny idrottshall beror på att den tidigare inte hållit dimensionerna för många sporter.

– En av anledningarna till att vi bygger en ny fullstor hall är att den gamla sporthallen vi har är för liten för tävlingsidrott i lagsporterna. Vi har haft dispens på de idrotterna och det kommer vi inte behöva nu.

Bygget har dragit ut på tiden och har de väntar fortfarande på leverans av kakel till badbassängen. Under byggtiden har materialkostnaderna ökat med 25 procent enligt kommunalrådet men byggkostnaden väntas sluta vara 8 procent dyrare än planerat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad Älvsbyborna Fana Michael, Jörgen Nyberg och Rune Johansson tycker om planerna på ett badhus. Foto: Flip Hannu/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Norrbotten

Mer i ämnet