Fotograf vägrade ta passbild

Uppdaterad
Publicerad

För en dryg månad sedan meddelade Migrationsverket att de ville få in passfoton på den snart treåriga Maria Gevokiyan som hotas av utvisning till Armenien.

Men när Marias fosterfamilj igår besökte FotoTjänst i Piteå för att ta passfotot så blev det tvärt nej.

Fotografen Martin Karlsson vägrade ta bilden.

Utvisningen av Maria i Piteå

– Jag ställde upp grejerna för att ta bilden, men det kändes bara fel i hela kroppen. Jag kan inte vara delaktig i utvisningen av ett litet barn som dessutom har en familj här i Sverige, säger han.

Bra att fler tar ställning

Då Martin Karlsson var den enda fotografen i tjänst igår så blev det inget passfoto på Maria som bor hos familjen Marklund i Blåsmark. Där har hon bott sedan hon var en vecka gammal då hennes biologiska föräldrar från Armenien är sjuka och inte är i stånd att ta hand om henne.

Maria fyller tre år i mars och har aldrig varit i Armenien men omfattas av det utvisningsbeslut som gäller hennes biologiska föräldrar. Familjens advokat har begärt en ny prövning för familjen Gevokiyan.

– Det känns bra att fler ta ställning för att Maria ska få vara kvar i Sverige, säger fostermamman Lisa Marklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utvisningen av Maria i Piteå

Mer i ämnet