En skiss av marinens nya ytstridsfartyg till vänster, att jämföra med den mindre redan befintliga Visbykorvetten. Foto: Artist impression by Saab

Marinens nya fartyg döps till HMS Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Ett av marinens nya ytstridsfartyg ska heta HMS Luleå – ett namn som kungen godkänt.

I försvarsbeslutet från 2020 framgår det att marinen ska få fyra nya ytstridsfartyg.

Fartygens konstruktion ligget fortfarande på ritbordet – men namnen är redan klara.

– Ytstridsfartygen kommer att döpas efter svenska kuststäder som har eller har haft stor betydelse för marinen, säger marinchef Ewa Skoog Haslum.

Ytstridsfartyg av Luleå-klass

Det första färdiga fartyget namnger klassens namn, vilket i det här fallet kommer att bli HMS Luleå. Övriga fartyg är HMS Norrköping, HMS Trelleborg och HMS Halmstad.

– Luleåklassen kommer att vara större än våra befintliga korvetter av Visby- och Gävleklass och vara utrustade för att verka i alla konfliktnivåer mot mål på, över och under ytan. Fartygen blir viktiga tillskott till ett aktivt försvar och de kommer också att vara anpassade till internationella kontexter med våra partnerländer.

Godkännande av kungen

För att namnet ska gälla krävs HM konungens gillande, vilket samtliga fartyg har fått.

Beräknad leverans av fartygen är omkring 2030.

HMS LULEÅ

Luleå är en viktig hamnstad i Norrbotten. Staden är av synnerlig vikt för rikets försörjning genom att utgöra en viktig utskeppningshamn för den lappländska järnmalmen och stålindustrin. Valet av Luleå adresserar också Nordkalotten som viktigt svenskt säkerhetspolitiskt intresseområde.

Tidigare örlogsfartyg med stadens namn är bland annat torpedbåten HMS Luleå tillhörde den lyckade Norrköpingsklassen och sjösattes 1975 och modifierades till robotbåt 1984. Fartyget togs ur tjänst 2002.

Källa: Försvarsmakten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.