Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har aldrig godkänt en hästparkering” – hör parkchefen Gunnar Björkman om varför de inte polisanmälde Piteåföretagaren trots att han red i området. Foto: Andreas Sjölin/SVT

Piteåbon saknade tillstånd för ”hästparkeringen” i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Piteåbon som nu är åtalad för grovt vållande till annans död parkerade sina hästar utanför en restaurang i Stockholm innan de slet sig och sprang på en man som dog. Hästprofilen säger att han haft tillstånd till ”hästparkeringen” i flera år – men markägaren hävdar motsatsen.

”Hästparkeringen” var placerad bakom restaurang Ulla Winbladh och bestod av två träpålar nedkörda i marken med två meters mellanrum och en överliggande pinne – nedtill en liten plakett med texten: ”Horses only”.

Här brukade Piteåbon parkera hästarna medan han och kunderna åt lunch. I förhör har han berättat att han fått tillstånd av restaurangen att stå där.

Hästar skenade på Djurgården
En av träpålarna som hästarna stod fastbundna vid. Foto: Polisen

”Skulle aldrig tillåta något sådant”

Men restaurangen äger inte marken, det gör Kungliga Djurgården och förvaltningens parkchef Gunnar Björkman berättar att något tillstånd för ”hästparkeringen” aldrig har existerat.

– Vi skulle aldrig tillåta det. Däremot säger vi till om vi ser att hästarna är på fel ställe, och det har mannen fått veta flera gånger, säger Björkman.

Livgardet: ”Som en cowboyfilm”

I polisens förundersökning har åklagare Anna Meyrowitsch förhört flera sakkunniga gällande hantering av hästar. Där framkommer det att de inte skulle lämna sina hästar obevakade och att det finns tillsynskrav på hur hästar ska hanteras i stadsmiljö.

– Vi sitter alltid på dem i princip. Vi kan ta ut soldaterna, oftast vid muck, och fika någonstans som en trevlig grej. Då rider vi till en lugn plats och sitter av hästarna. Men vi har alltid någon som håller i dem, säger Johan Wennerholm chef för kavalleriavdelningen på Livgardet i polisförhör.

Chefen berättar vidare att de aldrig släpper hästarna och endast binder upp dem vid övning under kontrollerade former.

– Vi binder aldrig i trensen utan i grimman som är gjord för det. Vi skulle aldrig binda upp hästarna och gå därifrån som i en gammal cowboyfilm.

Därför polisanmäldes inte mannen

Trots att mannen fick flera tillsägelser från markägaren så fortsatte han och kunderna att rida och parkera hästarna på området.

I klippet hör du varför markägaren inte polisanmälde honom för det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hästar skenade på Djurgården

Mer i ämnet