Nordeas bankkontor måste flytta akut när LKAB stänger Kupolen i förtid. Foto: Hans Sternlund/SVT

Markrörelser i Kupolen i Kiruna – bankkontor måste flytta akut

Uppdaterad
Publicerad

Markrörelserna i gallerian Kupolen i Kiruna har kommit snabbare än förväntat. Nu tömmer LKAB huset på de sista verksamheterna.

Bland annat måste Nordeas bankkontor flytta akut till tillfälliga lokaler.

Kupolen stod klart i början av 1970-talet och var Kirunas första galleria med butiker och restauranger på bottenplan och kontor och folktandvården på övre planet.

Nu har nästan alla verksamheter hunnit flytta ut eftersom fastigheten kommer att påverkas av gruvans deformationer som berör hela Kirunas gamla centrum.

Nattklubben Royal, en kinakrog och en rad mindre butiker har redan stängt eller flyttat.

Kvar är bara en cykelverkstad och Nordeas kontor. Det senare ska i december flytta till kvarter 3 i nya centrum som håller på att byggas.

Nu har banken fått besked om att man måste flytta till tillfälliga lokaler så snart som möjligt.

Rörelserna har plötsligt blivit för stora i huset.

– Vi gör det här som en säkerhetsåtgärd, vi har tät bevakning på fastigheten och konstruktionsexperter inkopplade som hjälper oss göra bedömningar. Vi kommer att bistå de verksamheter som ännu finns kvar på alla sätt vi kan i flytten, säger Therese Lindroth, sektionschef på LKAB:s enhet för samhällsomvandlingen.

Nordea meddelar via sin presstjänst att de har fått tillfälliga lokaler tvärs över gården i fastigheten där Sparbanken Nord tidigare hade sina lokaler.

”I övrigt så betyder inte flytten något extra för oss”, skriver Hugo Laigar vid presstjänsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.