Familjen blev lovade pengar och boende – får leta mat i soptunnor

Uppdaterad
Publicerad

Masha Dankova Borisova och hennes familj kom till Sverige för att tjäna pengar på bärplockning. Men drömmarna gick i krasch när hon insåg att de blivit lurade. Nu tvingas de sova i enkla tält på en parkeringsplats i Älvsbyn.

Det var för drygt två veckor som 56 bärplockarna kom till rastplatsen mellan Älvsbyn och Arvidsjaur.

De hade blivit lovade att kunna tjäna 2 000-3000 kronor per dag, samt ett bra boende. Men istället hamnade de i en mardröm.

Övergivna bärplockare i Älvsbyn

Letade i soptunnor efter mat

Nu bor bärplockarna och deras barn i enklare tält på parkeringsplatsen.

– Vi har inte ens liggunderlag att sova på. Maten vi hade med oss räckte bara i fyra dagar. Sen var vi tvungna att leta i soptunnorna, säger Masha Dankova Borisova.

”Vill bara få hjälp att komma hem”

Eftersom att ett flertal av bärplockarnas bilar har fått körförbud så kan de inte ta sig någonstans. Den del av gruppen som har fungerande bilar har dock kunnat åka iväg och plocka bär.

Masha Dankova Borisova och hennes familj tillhör gruppen som har blivit strandsatta på parkeringsplatsen – utan möjlighet att tjäna några pengar.

-  Nu vill vi bara få hjälp att komma hem till Bulgarien, säger Masha.

SVT Norrbotten har försökt att nå deras uppdragsgivare men utan resultat.

Se hur platsen ser ut och hör Masha Dankova Borisova berätta mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Övergivna bärplockare i Älvsbyn

Mer i ämnet