Flera utländska bärplockare som blev strandade i Älvsbyn har åkt tåg ner till Stockholm och är smittade med covid-19 berättar Hans Nyberg, kommunens socialchef. Foto: SVT/Erica Larsson

Bulgarer blåstes på bärplockning i Älvsbyn – nu dessutom covidsmittade

Uppdaterad
Publicerad

Majoriteten av de bulgarer som kom till Älvsbyns kommun för att plocka bär har konstaterats ha covid-19. Bärplockarna åkte under förra veckan tåg ner till Stockholm för vidare resa till hemlandet.

–  Det handlar om ett 20-tal personer, berättar socialchefen Hans Nyberg för SVT.

Närmare 50 bulgariska bärplockare blev tidigare i sommar strandade på en parkeringsplats längs väg 94 i Älvsbyns kommun och det togs senare beslut om att hjälpa bulgarerna hem. PT är först med att nu berätta att bärplockarna smittats.

Tågresan ner till Stockholm skedde under onsdagen i förra veckan.

Övergivna bärplockare i Älvsbyn

– Vi visste inte om de var smittade när de åkte från Älvsbyn så de reste som vilka reguljära resenärer som helst. När de smittades vet vi inte, säger socialchefen Hans Nyberg.

Informerat personalen

Det var tre kommunanställda som iklädda skyddsutrustning stod på tågperrongen och delade ut tågbiljetterna till dem som skulle med tåget.

Bärplockarna ska befinna sig på ett boende i Stockholm och det finns inga uppgifter i nuläget om vilket datum de åker hem till Bulgarien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Övergivna bärplockare i Älvsbyn

Mer i ämnet