Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör utredningsgruppschefen Aron Backman berätta mer om den misstänkta människoexploateringen i Älvsbyn i videon ovan. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Polisen utreder misstänkt människoexploatering i Älvsbyn

Uppdaterad
Publicerad

Nu har polisen i Norrbotten inlett en förundersökning gällande människoexploatering efter att ett 50-tal bulgariska bärplockare blivit strandade på en parkeringsplats mellan Älvsbyn och Arvidsjaur.

Ett flertal poliser har idag varit på plats vid bärplockarnas tältläger för att ta reda på mer om händelsen kring de bulgariska bärplockarna.

– Just nu är det sju poliser som jobbar med ärendet. Det är jag och sex kollegor som har åkt till bärplockarna för att ta reda på mer om vad som har hänt, säger Aron Backman, utredningsgruppchef vid polisen.

Misstänkt person känd av polisen

Polisen misstänker en man som är känd av polisen sedan tidigare.

– Det är framför allt inom bärbranschen mannen jobbar och alla känner säkert till vad som hände i Vidsel under förra året och vilket kaos som uppstod, säger Backman.

Förundersökning lades ned

Under 2020 kom närmare 100 personer till Vidsel för att plocka bär. Men deras boende var undermåliga och saknade bland annat vatten, vilket gjorde att de var tvungna att lämna sina boenden vid torget.

En anmälan om misstänkt människoexploatering upprättades men förundersökningen lades sedan ner. Polisen har under veckan sagt till SVT Norrbotten att den förundersökningen kan öppnas upp igen med tanke på det som pågår just nu.

I videon ovan hör du Aron Backman berätta om polisens arbete gällande de bulgariska bärplockarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Övergivna bärplockare i Älvsbyn

Mer i ämnet