Familjer tvingades bo på parkering – nu får bärplockarna hjälp att åka hem

Uppdaterad
Publicerad

Ett 15-tal bulgariska bärplockare, som just nu är inhysta på en camping i Arvidjsaur, får resa hem på onsdag. Det beskedet har Älvsbyns kommun fått från den bulgariska ambassaden.

För några veckor sedan kom ett 50-tal bulgariska bärplockare till Älvsbyn. En del av bärplockarna berättade till SVT Norrbotten att de hade blivit lovade boende och möjlighet att tjäna pengar, men inget av det infriades.

Inga campingar kunde ta emot bulgarerna

Förra veckan meddelade Älvsbyns kommun att man skulle hjälpa de utsatta barnfamiljerna. Men man lyckades aldrig få husrum åt bärplockarna i den egna kommunen.

Övergivna bärplockare i Älvsbyn

– Man ringde runt till campingar i närområdet och i närliggande kommuner och fick ett napp – det var på campingen i Arvidsjaur, säger Älvsbyns kommunchef Anna Lindberg.

Anna Lindberg säger att hon inte känner till varför det var svårt att inhysa bärplockarna.

– Jag vet inte vad som har sagts utan tar för givet att de har beskrivit situationen och frågat om det fanns möjligheter att ta emot dem.

Samarbetar med bulgariska ambassaden

De 14 personerna som inhystes förra veckan på campingen i Arvidsjaur kommer att få åka hem imorgon.

– Det här är ett samarbete med den bulgariska ambassaden och då är tanken om hemresa den 11 augusti, alltså nu på onsdag, säger kommunchefen Anna Lindberg.

Under tisdagsftermiddagen nås vi av beskedet att ytterligare sex bärplockare, en kvinna, tre barn och två män har inkvarterats på Camp Gielas i Arvidsjaur. Det är dock oklart om även den gruppen får hjälp med att åka hem imorgon.

– De lämnade sin grupp går men bensinen i deras bil tog slut så vi har hämtat upp dem. Socialtjänst och polis är larmade, berättar Susanne Karlsson i Älvsbyn som hjälper bärplockarna.

Lurades hit av ”bärbaronen”

Bulgarerna tillhör en grupp på ett 50-tal personer som kommit till Sverige för att plocka bär. De hamnade på en rastplats i Älvsbyns kommun där de tvingades bo i enkla tält utan mat eller vatten. Bärplockarna vittnade om hur de blivit lurade av en person, som går under namnet ”bärbaronen” i media, och att de löften om förtjänst inte uppfyllts.

De övergivna bärplockarna fick hjälp av privatpersoner i området som bland annat samlade ihop pengar till mat. I slutet av förra veckan kunde de med hjälp av Älvsbyns kommun få husrum på en camping i Arvidsjaur och på onsdag får de med hjälp av den bulgariska ambassaden resa hem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Övergivna bärplockare i Älvsbyn

Mer i ämnet