Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du mer om klinikernas samarbete för att lösa fler vårdplatser. Foto: Kateryna Yemets/SVT

Mass-sms löste vårdkrisen på akuten i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

De senaste två veckorna har brist på vårdplatser på Sunderby sjukhus i Luleå lett till att patienter tvingats ligga kvar i flera dygn på akuten. I tisdags skickades ett nödanrop ut till personalen via sms.

De allt för få öppna vårdplatser har lett till att patienter fått vara kvar på akutmottagningen i över ett dygn innan de fått ett vårdplats. I ett fall dröjde det tre dygn.

– Att patienter blir liggande allt för länge på akutmottagningen är inte bra eftersom att akuten inte är bemannad för att bedriva omvårdnad, säger Kristina Nilsson, verksamhetsområdeschef för akut omhändertagande i Norrbotten.

”Nöd-smset”

På tisdagen skickade därför region Norrbotten ett mass-sms till personal i alla verksamheter och bad medarbetare gå in och ta extrapass för att få bukt med situationen.

Nödanropet gav resultat och samarbete mellan olika avdelningar har nu lett till att ytterligare fyra vårdplatser har kunnat öppnas upp på kirurgavdelningen i Sunderbyn.

– Nu är situationen bra. Vårdplatserna planeras att vara öppna även nästa vecka, så vi hoppas att vi klarar situationen då, säger Kristina Nilsson.

I klippet hör du mer om klinikernas samarbete för att lösa fler vårdplatser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.