Så här är det tänkt att det ska se ut på handelsgatan i Kiruna där en matvarubutik kommer att etablera sig som den första av flera affärer. Foto: Stark arkitekter

Matbutik blir första nyetableringen i Kirunas nya stadskärna

Uppdaterad
Publicerad

Efter många turer etablerar sig matjätten Coop i Kiruna nya stadskärna.

Men det blir med en livsmedelsbutik och inte med en stormarknad som planerna var från början.

Coop var den första aktören som tecknade avtal med Kiruna kommun om att etablera sig i Kirunas nya centrumkärna. Redan 2016 aviserade matjätten att man skulle bygga 3 000 kvadratmeter till att börja med och att byggrätten omfattade 10 000 kvadratmeter.

Men I stället investerades ifjol 30 miljoner kronor på den befintliga stormarknadsfastigheten. Planerna i nya Kiruna rann ut i sanden av skäl som Coop Norrbottens vd Peter Fjellborg har svårt att formulera idag.

– Jag vet inte riktigt vad jag ska säga, men det var inte vårt val. Det var kommunens val.

Nu blir det trots allt en livsmedelsbutik i nya Kiruna på 1 000 kvadrat, vilket är ungefär dubbla storleken jämfört med en ”vanlig” matvarubutik.

Coop ska hyra in sig hos Kirunabostäder i en huskropp som också ska innehålla lägenheter och som redan håller på att uppföras. Butiken ska inte ersätta någon annan butik i ”gamla Kiruna” som en del av stadsomvandlingen.

Hösten 2022 planeras invigningen av handelsgatan i Kirunas nya centrum, en gågata som ska knyta samman tre gallerior och där ska även livsmedelsbutiken på kvadratmeter finnas.

Levande centrum

Amanda Stålnacke, marknadschef på Kirunabostäder, är mycket glad att få matvarubutiken, som tillhör en stor varukedja, som hyresgäst.

 – Det är en viktig nyckelspelare i det nya centrumet för att skapa en bra variation av hyresgäster och kundflöden.

Sedan tidigare är det klart att flertalet av nuvarande butikskedjor och lokala handlare i Kiruna kommer att hyra lokal i Kirunas nya centrum.

Nästa år invigs handelsgatan i Kirunas ny stadskärna. Foto: Stark arkitekter

Kirunabostäder och LKAB ingick under 2020 ett bytesavtal gällande ett flertal fastigheter i Kirunas nuvarande centrum i och med den pågående stadsomvandlingen. Avtalet innebär att bostäder och lokaler i nuvarande centrum ersätts med nybyggda fastigheter i den nya stadskärnan, där befintliga aktörer ersätts med en ny lokal och där det även finns utrymm en för nya etableringar. LKAB bygger de nya fastigheter och när Kirunabostäder tillträder som fastighetsägare tar de över hyresavtalet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet