Maten kan ta slut på några dagar

Publicerad

Norrbotten är långt ifrån självförsörjande på mat och länsstyrelsen har nu bestämt att någonting måste göras.

– Självförsörjandegraden på mat är väldigt låg i Norrbotten, säger lantbruksdirektör Victoria Sjöholm-Jansson, vid länsstyrelsen i Norrbotten.

Skulle det inträffa en krissituation – till exempel att Sverige påverkas av krig eller översvämningar – så att mattransporterna inte kommer fram så skulle matvaruhyllorna ute i affärerna vara tomma på tre fyra dagar.

Risken att vi skulle svälta någon längre tid på grund av någon sådan typ av situation är kanske inte så stor. Men liknelsen med att det tar tre dagar så börjar hyllorna i butikerna gapa tomma är för att man ska kunna föreställa sig hur liten den norrbottniska matproduktionen faktiskt är i dag, säger Victoria Sjöholm-Jansson.

Länsstyrelsen i Norrbotten ska ta fram en strategi för hur Norrbotten ska bli mer självförsörjande på mat. För 20 år sen var länet självförsörjande till 50 procent nu är den förmågan nere på 20-25 procent.

Många lantbrukare har lagt ned sina jordbruk.

– Det är så tråkigt med alla kolleger som försvinner, säger mjölkbonden Britta-Karin Jakobsson i Bälinge.

För egen del kommer hon att förändra verksamheten på grund av bristande lönsamhet.

– Jag kommer att minska mjölkproduktionen till hälften och satsa ännu mer på lokalproducerat. Marginalerna blir bara sämre och sämre för produktionslantbruket så jag satsar på en gård med flera djur och människor som vill komma hit och bo och fika och mysa, säger Britta-Karin Jakobsson.

Länsstyrelsen ska ta fram sin nya strategi samarbete med olika aktörer inom bland annat livsmedelshandeln och lantbruket

– Vi vill göra en handlingsplan och inte bara en strategi. Vi vill identifiera vad vi kan göra för att öka livsmedelsproduktionen och även peka ut ansvarsområden när det gäller det, Victoria Sjöholm-Jansson.

Britta-Karin Jakobsson menar att det i förlängningen hänger på konsumenterna om Norrbotten ska kunna bli mer självförsörjande på mat:

– Jag som enskild bonde kan inte ta ansvar för konsumenternas situation. Särskilt inte när man ser att de spenderar tusenlappar varje år på att byta ut fungerande mobiltelefoner, köper kläder och smink och annat krafs – och sedan spara pengar på maten...

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Matbrist i Norrbotten

Mer i ämnet