Matkreatören: ”Hög tid för ätbara blommor”

Uppdaterad
Publicerad

Nu blommar det för fullt till mångas förtjusning. Men vad alla kanske inte vet är att väldigt många av Sveriges blommor är fullt ätbara.

Eva Gunnare är matkreatör och kulturguide bosatt i Jokkmokk. När SVT Nyheter Norrbotten besökte henne i april var det inte mycket som hade börjat växa. Men nu finns det massor av mat bokstavligt talat runt knuten,

– Jag vill slå ett slag för att vi ska göra våra sallader mer vilda. Kika runt och se vad du hittar och förgyll din måltid, säger Eva Gunnare.

Mycket protein i rödklöver

En av alla blommor Eva Gunnare tipsar om är rödklöver.

– De har mycket protein. Förr i tiden vid nödår gjorde man mjöl av dem. Men jag tycker de är goda som de är och man kan också torka dem till ett gott och sött té.

Många ätbara blommor växer i princip överallt.

– Vi har en skatt. Blommor kanske inte kan fylla en hel dags näringsbehov, men det är gott, vackert och nyttigare än mycket av det vi köper i affären.

Fem ätbara blommor

• Rödklöver

• Rölleka

• Blåklocka

• Rallarros

• Kråkvicker

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.