Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I videon berättar Mats Nilsson i Arvidsjaur om hur viktigt – och hur mycket – stödet från omgivningen betyder när man förlorat en anhörig i självmord. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Mats i Arvidsjaur om lillebrors självmord: “Träffade Fredrik kvällen innan”

Uppdaterad
Publicerad

För 18 år sedan slogs livet i spillror för Mats Nilsson från Arvidsjaur. Det var då beskedet kom om att lillebror Fredrik hade tagit sitt liv. 

- Jag fick en blackout och första halvåret var som ett svart hål, säger han till SVT. 

Fredrik Nilsson var endast 25 år när han avslutade sitt liv. Att han hade självmordstankar var något som storebror Mats inte kände till. 

– Jag träffade Fredrik kvällen innan och allt verkade som vanligt. Det var ingen i familjen som anade att detta fruktansvärda skulle kunna hända, säger Mats Nilsson.

Under många år hade Mats svårt att prata om broderns självmord med andra än familjen och valde därför att inte gå i samtalsterapi. 
 
– Vi i familjen pratade mycket om det som hade hänt och jag trodde att jag hade bearbetat sorgen efter min brors bortgång, säger han.  

Samtalen blev räddningen

År 2016 gick Mats Nilsson på hälsokontroll i Arvidsjaur och det konstaterades att han hade högt blodtryck. Därefter dröjde det bara några dagar så fick Mats en TIA-attack och skickades till Sunderby sjukhus där han stannade för observation under en vecka.

TIA orsakas av en liten blodpropp som löses upp efter en kort tid. 

– Sjukvårdspersonalen förklarade att det till stor del berodde på min stress och på all sorg som jag hade burit på under så många år. De erbjöd mig samtalsstöd och det är det bästa som hänt mig, säger Mats Nilsson.

”Gå i terapi och hitta någon som lyssnar”

I dag mår Mats mycket bättre, men äter blodtrycksmedicin och medicin mot ångest som kommer och går.

– Till alla som mår dåligt är mitt råd att söka hjälp. Hitta någon som lyssnar, säger Nilsson.

I videon berättar Mats Nilsson vad stödet från omgivningen betyder.

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

  • Vårdguiden, 1177.
  • Jourhavande medmänniska, 08-702 16 80. Alla dagar kl 21–06. Chatt söndagar kl 21-24.
  • Jourhavande präst – ring 112 och fråga efter jourhavande präst. Chatt sön–tors kl 20–24.
  • Självmordslinjen – finns tillgänglig via chatt och telefon 90101 för den som har tankar på att ta sitt liv, eller för den som har frågor om närstående som har tankar på att ta sitt liv. Alla dagar 06-24.
  • Föräldralinjen, för den som är orolig för sitt barn, eller ett barn i sin närhet. 020-85 20 00, öppet vardagar klockan 10–15 samt torsdagskvällar 19.00–21.00.
  • Äldrelinjen, för den över 60 som mår psykiskt dåligt. Även öppen för anhöriga eller den som känner sig ensam. Vardagar mellan 10.00–15.00, 020-22 22 33.
  • Hjälplinjen på telefon 0771-22 00 60 alla dagar klockan 13.00-22.00. OBS! Hjälplinjen stänger den 31 december 2019.
  • Bris För den som är under 18 år går det att ringa till, eller chatta med Bris och prata med en kurator. Deras telefonnummer är 116 111 och de har öppet varje dag dygnet runt.

Källa: Mind.se/TT/Bris

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer