Sverigedemokraten och Kirunapolitikern Mats Fredlund är nöjd över tingsrättens dom. Foto: Arkiv/Erika Lager/SVT

Mats Fredlund (SD) efter domen – tveksam till nytt medlemskap i Transport

Uppdaterad
Publicerad

SVT har pratat med Kirunapolitikern Mats Fredlund (SD) efter dagens domslut. Han är glad över utfallet men tveksam till att söka medlemskap i Transport igen.

– Det finns kanske andra förbund jag är välkommen till, säger han.

Lastbilschauffören och SD-politikern Mats Fredlund uteslöts ur Transport när han blev invald i kommunfullmäktige i Kiruna. Han stämde då förbundet och nu har Stockholms tingsrätt tagit ställning till om uteslutningen saknade laglig grund – och så blev fallet.

– Jag är glad även om det var väntat, säger Mats Fredlund

Han hade även yrkat på ett skadeståndkrav på 100 000 kronor men det avslogs.

– Men det är inte viktigt. Det viktiga var att domstolen ansåg att Transport gjorde fel. Det här handlar om människors lika värde.

Tveksam till nytt medlemskap i Transport

Fredlund kommer att få full ersättning för rättegångskostnaderna, och på frågan om han tänker söka medlemskap i Transport igen låter han svaret sväva lite.

– Tveksamt, men det finns kanske andra förbund jag är välkommen till, säger han.

Gruppledare i SD: ”Ett väldigt lyckat utfall”

Henrik Vinge är gruppledare i Sverigedemokraterna och han är också nöjd över domen

– Det är ett väldigt lyckat utfall. Fackföreningar ska inte ha möjlighet att utesluta för att man är politiskt engagerad. Fackförbund är en speciell typ av organisation och man drabbas hårt som arbetstagare om man inte har möjlighet att vara med i facket, säger han till SVT.

Vinge tror också att domen möjliggör en stärkt röst inom fackförbunden.

– Sverigedemokraters inflytande har hållits tillbaka av att de inte kunnat ha förtroendeposter. En sådan här dom kan möjligen leda till att deras inflytande stärks på sikt och att medarbetare inom olika branscher som har sverigedemokratiska sympatier kommer kunna göra sig hörda inom facket. Det är bra, säger Henrik Vinge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.