SD-politikern Mats Fredlund. Foto: SVT

Domen: Fel att slänga ut Mats från facket för att han är SD-politiker

Uppdaterad
Publicerad

Transportarbetareförbundet gjorde fel som uteslöt lastbilschauffören Mats Fredlund i Kiruna för att han är aktiv i Sverigedemokraterna. Det slår Stockholms tingsrätt fast i en historisk dom i dag.

Transportarbetareförbundet har inte förmått visa att Mats Fredlund gjort sig skyldig till något som brutit mot Transportarbetarförbundets stadgar och som därigenom gett förbundet rätt att utesluta honom, menar domstolen.

Transport har under lång tid uteslutit medlemmar som är aktiva i Sverigedemokraterna. Förbundet menar att det är inte går att förena ett medlemskap i Transport med att vara aktiv i SD – att det strider mot syftet i Transports verksamhet.

Men domstolen underkänner nu alltså resonemanget att man per definition motarbetar Transports mål att verka för ”en samhällsutveckling på grundval av alla människors lika värde” genom att vara aktiv företrädare för Sverigedemokraterna.

Fredlund: ”En mänsklig rättighet”

Lastbilschauffören Mats Fredlund, som uteslöts ur Transport när han blev invald i kommunfullmäktige i Kiruna, har stämt Transport och krävt att uteslutningen hävs. Dessutom ett skadestånd på 100 000 kronor.

– Det är en mänsklig rättighet vi har i Sverige. Vi har yttrandefrihet, religionsfrihet och partifrihet, sa han inför rättegången som startade den 12 februari.

Domen: Uteslutning har inte stöd

I dag vid 11-tiden avkunnade Stockholms tingsrätt dom.

– Målet har huvudsakligen behandlat frågan om Förbundets uteslutningsbeslut haft stöd i Förbundets stadgar och tingsrätten har, vid en objektiv tolkning av dessa stadgar, funnit att uteslutning inte haft stöd i nämnda stadgar, säger rådmannen Joakim Munter i en kommentar.

Tingsrätten har valt att avslå Fredlunds sexsiffriga skadeståndskrav. Men han får full ersättning för sina rättegångskostnader.

Transportarbetareförbundet är det LO-förbund som har den hårdaste linjen gentemot Sverigedemokraterna och utesluter konsekvent de medlemmar som samtidigt är aktiva i partiet. Flera av de andra LO-förbunden accepterar att medlemmar är aktiva i SD, men säger nej om de samtidigt har förtroendeposter inom facket.

Mats Fredlund (SD), ledamot i kommunfullmäktige i Kiruna, inför rättegången i februari. Foto: Erika Lager/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.