Fjällräddare har skickats ut på ett komplicerat uppdrag. Foto: SVT Design

Medvetslös man i fjällen – stor fjällräddning

Fjällräddare har efter en besvärlig räddningsinsats tagit hand om två personer som drabbats av kolmonoxidförgiftning i ett tält. Personerna har allvarliga skador och vårdas på intensivvårdsavdelning.

En större fjällräddning i Gällivarefjällen inleddes på torsdagsmorgonen efter larm om en medvetslös man på fjället. Men hårt väder i området försvårade räddningsinsatsen och två helikoptrar tvingades vända.

När fjällräddningen kom fram till platsen visade det sig vara två personer som behövde hjälp.

LÄS ÄVEN: Polisen hyllar fjällräddarnas insats

Männen har enligt polisens uppgifter drabbats av kolmonoxidförgiftning i ett tält, antagligen orsakad av någon slags värmekälla. De skadade männen, som bägge är i 25-års åldern och hemmahörande i norra Sverige, fördes med ambulans från Nikkaluokta till sjukhuset i Kiruna. Enligt Region Norrbotten är männen allvarligt skadade och de har flyttats till intensivvårdsavdelning.

Hjälptelefon

När larmet kom befann sig männen i ett område där det saknas mobiltäckning och larmet till polisen kom istället från en hjälptelefon i Kaitumjaurestugan. 

– Det ska finnas flera personer på platsen där den medvetslösa mannen är och någon av dessa har tagit sig till Kaitumjaurestugan med hjälp av skoter, sa Börje Öhman, regionledningsbefäl vid polisen, strax efter larmet.

Hårt väder försvårade

Polisen inledde snabbt en fjällräddning men på grund av hårt väder i området kunde polisens räddningshelikopter som är stationerad i Boden inte lyfta.  Istället fick polisen hjälp av sina norska kollegor med bas i Bodö men vid 9:45 tvingades även de vända. Även Sjöräddningens helikopter som har sin bas i Umeå försökte nå fram till männen utan att lyckas.

Men fjällräddarna lyckades ta sig fram trots att SMHI gått ut med en klass 1-varning i området med hårda västliga vindar på 14-18 meter per sekund i kombination med snöfall och snödrev.

Polisen kommer att förhöra männen så snart som det är möjligt för att få mera information om vad som har hänt. Det finns i nuläget ingen misstanke om brott.

Kolmonoxidförgiftning:

Visa
  • Uppstår i huvudsak vid brand i organiska material i slutna rum
  • Första tecknen utgörs av huvudvärk, illamående och trötthet
  • Ett akut tillstånd som kräver omedelbar vård

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer