Nya fuktskador har upptäckts på Raketskolan i Kiruna och fler elever kommer att behöva flytta på sig. Foto: Arkivbild/SVT

Mer fukt i Raketskolan – nu måste fler elever flytta ut

Uppdaterad
Publicerad

Fuktproblemen på Raketskolan i Kiruna är större än vad man hittills har trott. Nu kommer fler elever behöva flytta ut under tiden skolan saneras.

I december fick eleverna i årskurs nio flytta ut från Raketskolan till nya gymnasieskolan Hjalmar Lundbohmsskolan.

Nu har fuktproblemen visat sig vara ännu mer omfattande, något som P4 Norrbotten var först med att berätta.

Nya Raketskolan i Kiruna

– Det finns fukt i alla fasader på alla våningsplan i den nya delen. Vi vill också kika närmare på golven i den gamla renoverade delen där lågstadiet håller till, säger skolchefen Viktoria Björklund.

Kirunas största grundskola

Ännu vet man inte vilka elevgrupper som kommer att beröras av de nya upptäckterna. Nu ska kommunen skicka ett stort antal prover och hoppas kunna ge besked till elever och vårdnadshavare under januari.

– Vi ska ta en teknisk konsult. Vi behöver extern kompetens för att titta på det här. Det är mycket bekymmersamt, det handlar om Kirunas största grundskola, säger Viktoria Björklund.

Skolan kommer dock att vara i gång som vanligt. Alla elever, utom de i årskurs nio, får komma tillbaka efter jullovet som planerat på måndag.

Kommer kosta miljontals kronor

Innan de nya fuktskadorna lokaliserades beräknade Kiruna kommun att det kommer kosta flera miljoner att åtgärda – mer om det i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Gert Mörtvik berätta om problemen som finns innanför väggarna på Raketskolan i Kiruna. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya Raketskolan i Kiruna

Mer i ämnet