Foto: TT/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Migrationsverket lämnar Cape East

Publicerad

Migrationsverket säger upp avtalet med Bert Karlssons bolag Jokarjo AB. Det innebär att de asylsökande på Cape East i Haparanda nu kommer att få flytta till andra boenden.

Migrationsverket skriver i ett pressmeddelande att det är behovet av boendeplatser som styr. Därför säger man nu upp avtalet med Bert Karlssons bolag Jokarjo.

På Cape East i Haparanda finns 234 boendeplatser men endast 19 personer bor där. Dessa kommer under onsdag morgon att informeras och erbjudas plats på andra boenden som Migrationsverket har i Haparanda.

– Vi bedömer att behovet av boendeplatser kommer vara fortsatt lågt under de närmaste veckorna och väljer därför nu att gå ur boendet. De asylsökande som bor i Cape East kommer vi inom kort att erbjuda ett annat boende, säger Ann-Christin Sjöqvist, biträdande enhetschef vid Migrationsverket mottagningsenhet i Boden i ett pressmeddelande.

Rasar över Migrationsverkets beslut

Bert Karlsson som driver asylboendet i Haparanda är rasande över Migrationsverkets besked. ”Vi ska stämma dem” säger han.

– Vi hade ett avtal med Migrationsverket som löpte ut den 31 maj, igår fick jag ett samtal om att man säger upp avtalet den 30 april. Vad ska vi göra? Vi har satsat pengar, vi har anställt personal, vi har hyra och verksamhet och nu har vi 14 dagar på oss att stänga. Det här visar bara hur oseriösa Migrationsverket är, de följer inga regelverk.

Vad ska du göra nu?

– Jag ska ta upp frågan med ledningen, men vi kommer att stämma dem och de kommer att falla i 180.

Migrationsverket menar att det inte finns ett behov, hur ser du på det?

– Det är skitsnack! Samtidigt gör de en upphandling om 25 000 nya platser som ska vara klar nästa vecka. Deras problem är att de har problem med logistiken i Norrland. De klarar inte av att skjutsa upp flyktingar dit, säger Bert Karlsson.

Nationellt perspektiv

Men att avtalet sägs upp med kort varsel är något som båda parter är medvetna om menar Håkan Hansi, regionchef på Migrationsverket.

– Så ser villkoren ut när det handlar om tillfälliga boenden och det är något som båda parter är medvetna om, säger Hansi.

Att Migrationsverket samtidigt är mitt inne i en upphandling om 25 000 nya platser bekräftas av Håkan Hansi men det måste man se i ett nationellt perspektiv menar han.

– Det där är komplicerat och måste ses utifrån ett nationellt perspektiv. För samtidigt som upphandlingen pågår kanske vi avslutar avtal parallellt.

Bert Karlsson menar att ni har problem med logistiken, hur kommenterar du det?

– Nej, det tror jag inte alls att det beror på. Vårt behov av platser kan vi tillgodose inom andra avtal och det har inget med logistik eller nord och syd att göra, säger Håkan Hansi.

Migrationsverket rangordnar alla tillfälliga asylboenden som direktupphandlats utifrån kostnad per boendeplats. Cape East är den anläggning som ligger längst ned i rangordningen för upphandlingsområdet i norra Sverige. När behovet av boendeplatser sjunker så är det den anläggningen som därför töms först.

Ingen stor förändring

Nyheten om att Migrationsverket säger upp avtalet nådde Haparandas kommunalråd Peter Waara (S) i morse.

–  För Haparanda betyder det väl inte så mycket. Eftersom det aldrig blivit fullt utbyggt har det inte hunnit anställas så många, jag tror att det handlar om ett par personer. Hade anläggningen varit fullt utbyggd hade läget såklart varit annorlunda, säger Peter Waara (S).

Asylboendet ska vara tömt till den 30 april.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flyktingar i Norrbotten

Mer i ämnet