Bärföretaget Polarica polisanmäls av Migrationsverket för misstänkt människohandel. Foto: August Askbom/SVT

Migrationsverket polisanmäler bärföretaget Polarica för människohandel

Publicerad

Migrationsverket i Sverige har polisanmält bärföretaget Polarica i Haparanda för människohandel, vilket P4 Norrbotten är först med att berätta.

– Det är upp till ett hundratal individer som under åren har haft eller har arbetstillstånd kopplat till företaget som vår anmälan gäller, säger Pierre Karatzian, vid Migrationsverkets presstjänst, till SVT.

Myndigheten ska ha fått uppgifter om bärföretaget under september och polisanmälan skickades in under onsdagen.

– Nu får polisen utreda om bärplockare utnyttjats. Det är känt sedan tidigare att bärplockarbranschen är en riskbransch, säger Pierre Karatzian.

Två personer häktade

Polaricas finska vd häktades för några dagar sedan, på sannolika skäl misstänkt för människohandel kopplat till den finska verksamheten, vilket SVT berättat om tidigare.

Polisen och gränsbevakningen misstänker att ett tiotal thailändska bärplockare har utnyttjats inom bärföretaget under säsongsjobb åren 2020-2022. Två personer, varav en är Polaricas vd, häktades på lördagen vid tingsrätten i Uleåborg på sannolika skäl misstänkta för människohandel.

Tillbakavisar anklagelserna

I ett pressmeddelande har även Polarica tidigare bekräftat att vd:n häktats på sannolika skäl misstänkt för människohandel och att ärendet rör thailändska bärplockare i Finland. Polarica skriver också i ett pressmeddelande att de tillbakavisar anklagelserna.

Bolaget skriver att de fullgjort alla sina skyldigheter relaterade till lagstiftning, myndighetskrav och avtalspartners i all sin verksamhet.

SVT försöker nå företaget för ytterligare kommentarer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer