Det blir löneavdrag som disciplinpåföljd för den officerare som missade att göra patron ur och sköt ett vådaskott mot en personbil i samband med en övning. Foto: SVT/Arkiv

Militär straffas för vådaskott

Uppdaterad
Publicerad

Den officerare vid Norrbottens regemente som missade att göra patron ur på sin pistol och avlossade ett vådaskott in i en bil vid en övning får en veckas löneavdrag som disciplinpåföljd. Försvarsmaktens personalansvarsnämnd bedömer att han systematiskt bröt mot säkerhetsreglerna under övningen.

SVT berättade den 2 september om händelsen som inträffade under en övning i Boden då officeraren undervisade i pistolskjutning. Övningen skedde i form av strid i bebyggelse när skottet avfyrades in i en personbil.

Glömde patron ur

Det skarpa skottet avlossades då officeren skulle ta isär sin pistol för att kontrollera en detalj. Skottet satt kvar efter en skjutning dagen före då mannen inte hade gjort patron ur efteråt. Enligt flera vittnesuppgifter försummade han då även att visitera utbildningsgruppens vapen. Officeren har förklarat sin miss med hög arbetsbelastning.

”Allvarlig händelse”

Försvarsmaktens personalansvarsnämnd ser mycket allvarligt på händelsen. Särskilt som officeraren är en erfaren pistolinstruktör.

”En systematisk felaktig hantering av vapen kan mot den bakgrunden inte ursäktas oaktat hög arbetsbelastning. Tjänsteförseelesen kan inte anses som ringa.”

Ingen person skadades i samband med händelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer