Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT på plats vid urspårningen: Polisen har inlett en förundersökning om misstänkt sabotage – men Haverikommissionen har ännu inte hittat något som tyder på det. Foto: Rikard Collsiöö/SVT

Militärexpert om Malmbanan: ”Ska fungera i krig”

Uppdaterad
Publicerad

Natointrädet ställer nya krav på en upprustning av den svenska infrastrukturen. Samtidigt står den viktiga Malmbanan stilla efter ännu en urspårning på kort tid.

– Betydelsen av transport från väst till öst kommer öka väsentligt, säger den militära experten Thomas Ekström.

Malmbanan är Sveriges tyngst trafikerade järnväg. Men den hann bara vara öppen i fyra dagar efter det förra stoppet innan en ny urspårning var ett faktum.

LKAB blöder 100 miljoner kronor om dagen när järnmalmen står stilla. Samtidigt pressas Sverige av nya krav på infrastruktur i samband med Natointrädet.

Urspårning på Malmbanan vid Vassijaure

– Våra transport- och energiförsörjningssystem ska fungera nästan oavsett vad som än händer – till och med i krig. Ur det perspektivet är det inte så bra att en så viktig förbindelselänk ligger nere under en så pass lång tid, säger Thomas Ekström, expert på militär logistik på Försvarshögskolan.

EU-miljoner till Malmbanan

Trafikverket fick nyligen 611 EU-miljoner i syfte att öka den militära rörligheten i landet. Fem projekt fick dela på pengarna – varav 98 miljoner kronor öronmärktes för Malmbanan.

– Nordkalottens betydelse blir väldigt viktig med Natos nya medlemsländer Sverige och Finland. Betydelsen av transport från väst till öst kommer öka väsentligt, säger Thomas Ekström.

– Den svenska infrastrukturen är helt avgörande för att vi ska fungera daglig dags och i ett operativt perspektiv.

Polisen utreder urspårningarna som misstänkt sabotage och samverkar med Säkerhetspolisen. Men enligt Statens haverikommission finns det i nuläget ingenting som pekar på att det skulle vara ett sabotage.

Ministern: ”Viktig för totalförsvaret”

Infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) kallar händelsen ”bekymmersam” och säger att regeringen följer utredningen och arbetet kring banan noga.

”Transportinfrastrukturen är viktig för totalförsvaret, samhällets beredskap och för att samhällsviktiga funktioner ska kunna upprätthållas både vid olika typer av fredstida kriser och vid höjd beredskap eller krig. Jag har tidigare pekat på att försvarsberedningen ser ett behov av att stärka förbindelserna i öst-västlig riktning med anledning av vårt medlemskap i Nato”, skriver han till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Urspårning på Malmbanan vid Vassijaure

Mer i ämnet