Ett militärt befäl i Norrbotten döms för flera fall av sexuellt ofredande. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Militärt befäl döms för fyra fall av sexuellt ofredande

Publicerad

Ett militärt befäl hemmahörandes i Norrbotten döms för fyra fall av sexuellt ofredande. Brotten har begåtts i tjänst och samtliga målsägande varit underordnade befälet i den militära hierarkin.

Det var under september och oktober 2019 som brotten begicks i Norrbottens och Stockholms län. Mannen, som är i 65-årsådern, har erkänt gärningarna där han har pussat, kramat samt klappat tre kvinnliga kollegor på rumpan.

Döms till dagsböter

Mannen menar att han inte har haft någon sexuell avsikt och att det istället ska anses som ofredanden. Luleå Tingsrätt delar inte den uppfattningen och dömer honom nu för totalt fyra fall av sexuellt ofredande.

Påföljden blir 120 dagsböter á 220 kronor (26.400 kr) och mannen ska även betala 800 kronor till brottsofferfonden.

”Tolererar inte trakasserier”

SVT har pratat med Anna-Lena Hesse, kommunikationschef på Bodens garnison.

– Vi har gett stöd till berörda individer under den pågående utredningen. Försvarsmakten ska vara en trygg arbetsplats för alla. Vi tolererar inte kränkningar och trakasserier i någon form, säger hon.

Kan bli uppsagd

Hesse berättar att den här typen av ärenden kan leda till disciplinära åtgärder som bland annat uppsägning, omplacering eller löneavdrag. Vad som händer i detta fall är ännu oklart då domen kom i dag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer